Behandlingar

Den här sidan listar de behandlingar som patienter med vestibulit har fått. Forskningen har inte kommit fram till en enhällig behandling så det finns inget facit för hur man botar vestbulit. Studier och avhandlingar har publicerats om olika behandlingar. Läs mer på sektionen Avhandlingar.

Operation

Under 1990-talet var operation en vanlig behandlingsmetod. Operation är numera en sistahandsåtgärd i vissa specialfall. Då avlägsnas den delen av slemhinnan som är känslig för smärta och täcks med ny slemhinna från slidans nedre del som är tjock och motståndskraftig. Operation garanterar inte att man blir helt bra. En del har erfarit att de blivit sämre efteråt eller att symptomen för vestibulit kommit tillbaka.
Källa: Vårdguiden

Akupunktur

Akupunktur har testats på kvinnor med vestibulit med goda resultat. Remiss till akupunkturbehandling har varit fallet för vissa kvinnor.
Det finns en avhandling som just tar upp det här med akupunktur som behandling mot vestibulit. Ingela Danielsson från Sundvall har testat detta på ett gäng kvinnor med vestibulit i en pilotstudie och med positiva resultat. Det kan dock inte bevisas förrän det har testats på ett större antal kvinnor.

Avhandlingen:
Acupuncture for the treatment of vulvar vestibulitis: a pilot study

Kognitiv beteendeterapi

KBT används som behandlingmetod för vulva vestibulit där man fokuserar på tankemönster,  och avslappningsövningar. I avhandlingen ”Partial vaginismus : definition, symptoms and treatment” skriver Maria Engman om goda resultat hos kvinnor med vulva vestibulit och slidkramp där man använt sig av en speciell modell av kognitiv beteendterapi som behandling. Avhandlingen finns att ladda ner här: http://www.avhandlingar.se/avhandling/49e9020541/

Läs även intevjuven med psykologen Johanna Thomtén om hur upplägget för en KBT behandling för vestibulitpatienter kan se ut.

EMG-Biofeedback

Biofeedback används som en behandlingmetod för vestibulit där man blir medveten om kroppens funktioner och lär sig att styra dem. Man jobbat med knipövningar för att få kontroll över bäckenbottenmuskulaturen. En apparat används för att mäta hur spända musklerna är. Man för in aparaten i slidan och kniper, apparaten mäter då hur spända musklerna är och hur bra man är på att slappna av. Man tränar detta regelbundet och resultat har visat att musklerna blivit starkare och mer avslappnade och smärtan har minskat. Den psykosomatiska regleringen kan till slut ske enbart med hjälp av egen förmåga. Läs mer i avhandling.

Kombinerade behandlingar

Undersökningar och studier har visat att en kombination av behandlingar har gett bättre resultat där man jobbat med teambehandling där läkare, barnmorska och kurator är med i teamet.

tabell

Källa: Danderyds sjukhus

24 Responses to “Behandlingar”

 1. Anna skriver:

  Borde inte KBT finnas med? Det är väl trots allt den bästa behandlingen mot Vestibulit?

 2. admin skriver:

  KBT har lagts till listan. Tack för att du uppmärksammade det!

 3. Elin skriver:

  Jag går sedan 4 månader tillbaka på zonterapi och jag har nu senaste månaden nästan blivit helt smärtfri efter 2 år med ständig smärta så även det kan vara värt att prova!

 4. Tove skriver:

  Hej Elin, kan inte du berätta vad zonterapi är och vart har du då gått? Jag bor i stockholm och undrar om det möjligtvis var här du fick behandlingen?
  Tack på förhand

 5. Elin skriver:

  Hej Tove,
  Jag inte fått behandling i Stockholm utan i norra sverige där jag bor. Och zonterapi är en sorts massage som jag fått på fötterna(finns även att få på andra delar av kroppen) då det finns ett samband mellan olika delar av kroppen och zonerna i fötterna. Så förstagången jag var där masserade hon mina fötter och kunde direkt känna många av dom problem jag haft utan att jag berättat om det. De finns mycket att läsa om zonterapi om du söker på det på internet.
  Men det är helt klart värt att prova!

 6. lina skriver:

  är det inte dags att ta bort botox från listan på behandlingar?
  såg ni uppdrag granskning tidigare ikväll?
  det va ju helt galet!

 7. susanne madera skriver:

  jag har behandlat vestibulit och pruritus med akupunktur, med goda resultat.
  orsakssammanhanget kan vara allt som försvagar underlivet och stör hormonbalansen. infektioner, p-piller, ett redan svagt hormonsystem.
  ibland en blandning av dessa. en otäck spiral som till slut tröttar ut även nerverna. men akupunktur bryter spiralen och stärker upp hormonsystemet. det är dock viktigt att p.piller är utsatta, infektioner utläkta och ev tumörer uteslutna innan man börjar med akupunktur. Jag kan förstå att KBT hjälper men en kombination av KBT och akupunktur vore den bästa lösningen. men jag tror att av de två är akupunkturen viktigast. s.madera leg. sjuksköterska och dipl. akupunktör, numera pensionerad. råd till alla, sök upp en akupunktör, helst en med TCM i sin utbildning.

 8. Anna skriver:

  Men jag undrar en sak, eg flera, det är ju i huden och slemhinnan det yttrar sig. Är det någon som hört något om hur man bygger upp den skadade huden/slemhinnan? Jag underskattar inte alls den själsliga delen av problematiken, det sitter där också tillslut, stor sorg att vilja men inte kunna något så basalt. Det gör hål i själen. Men problemen är ju fysiska. Också. Jag har försökt hitta något vettigt om zink och B5. Jag menar har man känslig hud så har man. Att ”slarva” med lubriaktionen har fungerat kan jag historiskt konstatera men sedan hände något efter 4 normala förlossningar och en livskris så att det här bara skulle drabba yngre kvinnor är struntprat. Men nu finns ett nytt begrepp för det, vestibulit, åkomman finns beskriven bakåt i tiden så intet nytt under solen. Min mamma beskrev det som sköra slemhinnor. Det största bekymret är att det råder brist på kunnande och bemötande i vården. Och botox? Fin tanke att få lugn på nervtrådar som gått vilse men hur blir det med orgasmen? Har inte kvinnor lika stor rätt till sin sexualitet som män? I behandlingen behöver man se hela människan. Operationen som jag gjorde för två månader sedan har inte haft någon märkbar effekt än. Och den är en chansning. Läkaren förklarade att det i vart fall inte skulle blir sämre. Nåväl, jag önskar att underlivet höll tyst, inget kli, inget brännande eller skärande så att man var fri att göra det man vill, ur alla aspekter att vara människa. Och det är bra att detta lyfts till ytan.

  Några tips efter vissa erfarenheter: Sök hjälp och ge dig inte (hitta pepp någon stans, jag har ett antal ggr gråtande lämnat ett antal allmänläkare och gynekologer men de bra finns, ge inte upp), använd bara vatten och en bra olja efter varje kontakt med vatten, unvik produkter med zink (barnprodukt, gjorde uront, uttorkande!), cortison (aj, förtunnade huden) och receptfria svampmedel, ha inte samlag om det gör ont. Det finns bedövningskrämer men det ska avvägas mot att området behöver vila, jag har haft bäst nytta av xylocain gel 2%. Jag håller inte med om att värme lindrar, däremot kyla, i synnerhet efter operationen. Apoteket har en bra produkt som både kan kylas och värmas. Yoga verkar avslappnande för mig. Det blir inte sämre av ett kosttillskott som Membra7 eller motsvarande. Du är inte ensam, om det nu är någon tröst, och det tar tid. Ta hand om dig.

 9. Kim 18 år skriver:

  Jag är i desperat hjälp. Varit på massvis utav ungdomsmottagningar, men alla fel diagnosterar mig. Blir bara hemskickad med svampmedel och kortisonsalvor. Vart ska jag vända mig? Vad ska jag använda för avhandligar? Behöver alla råd jag an få!

 10. admin skriver:

  Hej Kim!

  Det låter inte alls bra. Jag föreslår att du kollar in rekommenderade mottagningar för att se om det finns i din stad och registrerar dig i forumet här på vestibulit.com där andra tjejer med vestibulit kan tipsa dig om bra mottagningar och specialister nära dig.

 11. Sofia skriver:

  Om man fått vestibulit pga av sina p-piller, räcker det med att sluta äta dem eller måste man genomgå någon sorts behandling?

 12. Britta skriver:

  Jag såg precis avsnittet av Uppdrag granskning på SVT play, och blev faktiskt förvånad över det som sades om botox. Jag var själv med i studien på Sahlgrenska och fick botox injicerat vid två tillfällen med tre månaders mellanrum. Jag var nitton (eller tjugo?) år och hade som tjejen i programmet haft vestibulit sedan jag blev av med oskulden (i fyra-fem år). Det gjorde bara ont vid penetration. Efter en injektion skulle man vila från sex i en vecka och sedan fick man ha sex igen. Jag blev helt bra efter första injektionen! Och hade mitt livs första orgasm vid penetrerande samlag, alltså med samtidig stimulering av klitoris (så detta med att orgasmen skulle försvinna är inte min erfarenhet, huruvida vaginal orgasm överhuvudtaget existerar tvistar ju de lärde om, själv har jag aldrig upplevt någon). Detta höll kanske i sig en månad och sedan blev jag sämre igen, för att sedan bli bättre igen efter nästa injektion. Sedan började jag av någon anledning ta p-piller och då blev jag sämre igen. Men jag vill poängtera att jag aldrig har blivit så dålig igen som jag var innan botox-injektionen (som nu är ungefär fem år sedan). Att jag blev bättre kan ju ha olika anledningar, kanske var det en placebo-effekt, kanske funkar botox (?), kanske är det själva grejen att sticka en nål i slidmuskeln som funkade på något sätt – chockterapi? (det gjorde så sjukt sjukt ont, mycket värre än vestibulit). Att jag aldrig har blivit så dålig igen som jag var innan injektionerna beror antagligen på de fantastiskt positiva sexuella erfarenheter jag gjorde direkt efter injektionerna. Jag har i perioder flera år efter injektionerna kunnat ha smärtfritt penetrationssex.

  Ett tips på behandling som jag inte har provat än, men som jag absolut ska prova för att det låter så oerhört vettigt är EMG-feedback. Man använder en dosa som mäter muskelspänningar i microvolt. Till denna kopplas en sensor som förs in i slidan. Sedan gör man knipövningar och får från dosan feedback om muskelspänningar i underlivet. Tydligen har man både svårt att slappna av och faktiskt att knipa hårt när man har vestibulit. Lär man sig knipa kan man också lära sig att slappna av. Det som jag tycker låter så bra med detta är att man faktiskt kan se resultatet, och inte bara behöver känna känna känna hela tiden. Cema Medical (cemamedical.se) hyr ut dosorna (som kostar typ 5000 kr att köpa) för 250 kr i månaden.

  Skäms inte för er vestibulit! Jag tror att det är jätteviktigt att vi pratar om hur vi har det, både för vår egen skull och för att folk faktiskt får reda på hur det är (jag har träffat så många inom vården som inte ens vet vad det är, DET är pinsamt!)

  Och glöm inte att det går att ha fantastiskt sex utan penetration. Även om man kanske inte ska nöja sig med det, är det ett väldigt bra sätt att fördriva tiden tills man blir bra/bättre…

 13. Lisa skriver:

  hej, har fått en bedövnings salva utsrkiven för att på så sätt massera in en gång om dagen nu ett tag framöveroch på så sätt vänja av kroppen att det inte ska göra ont vid beröring/pentrering. är det en bra grej att testa, för cortison ska man ju inte använda men tror inte att det är det i den…? någon som också testat på detta?

 14. Eila Onsjö skriver:

  Jag har arbetat som kurator och sexualrådgivare i över 20 år, på en ungdomsmottagning och på min privata samtalsmottagning. På ungdomsmottagning hade vi under 5 års tid grupper för unga kvinnor med samlagssmärta med goda resultat. Syftet med grupptillfällena var att kvinnan skall bli medveten om sin kropp, lära sig hur den fungerar, ta ansvar (och sätta gränser) om sin sexualitet, känna till sin sexuella historia, känna till hur samhället har betraktat och begränsat kvinnors sexualitet och sexuella frigörelse, känna till preventivmedlens ev neg påverkan, bearbeta ev sexuella övergrepp, fundera på hemmiljöns (uppfostrans) påverkan på sexuella värderingar och åsikter, stärka unga kvinnor som patientgrupp, som partners, osv. Men den viktigaste uppgiften för gruppen var kanske att lära sig om kvinnlig (och manlig) sexualitet och tillåta sig att njuta, ge sig hän, ta hand om sig själv och sin kropp, uppvärdera sig själv som sexuell varelse.
  Min erfarenhet är att det alltid finns även psykologiska och emotionella orsaker till smärtan. Trots att sex- och samlevnad är ett obligatoriskt ämne i skolan är kunskapen hos ungdomar och äldre mycket bristfällig. Gamla värderingar om mans- och kvinnoroller blir ofta ett hinder för kvinnor att få ett bra sexliv, med eller utan partners. Det krävs ett samarbete mellan medicinsk och psykosocial personal för att denna patientgrupp skall få bästa möjliga omhändertagande inom vården.

 15. Sara skriver:

  Hej, jag undrar om det är någon som vet om det finns någon bra hjälp att få mot vestibulit i Lund eller Malmö? Har haft vestibulit i ca 6år och är väldigt trött på det vid det här laget.. Går hos en jättebra barnmorska men känner att samtal bara räcker till en viss gräns, har blivit rekommenderad akupunktur, yoga och eventuellt samtalsgrupper, någon som vet var man kan finna detta i skånetrakten? Är verkligen enormt tacksam för svar!

 16. Anna skriver:

  Hej! Som svar till Sara. Jag vet inte hur gammal du är, men jag har hittat bra stod hos ungdomsmottaging i min hemkommun i Skåne. Där har jag fått bra stöd via samtal och provat akupunktur m.m. Ta kontakt med dem så kanske de kan hjälpa dej på traven. Har även hört om någon specialklinik i Helsingborg. Har inte varit där än, men min läkare pratade om den som ett ev nästa steg i min behandling. Har bara haft i 1,5 år, men tror mycket väl du skulle kunna få den hjälp du vill ha där med.

  Mvh Anna

  ps. är djupt imponerade av hur alla här kämpar på. Själv vet jag inte vart jag ska ta vägen och vill bara försvinna tills allt är över.

 17. Sara skriver:

  Hejsan, jag vet inte vart jag ska börja, det började med att jag fick sprickor i underlivet när jag var 16 år, stora sprickor. Alla gynekologer i min stad, för jag fick testa dem alla, gav mig olika krämer eller sa att olja var det bästa. Sprickorna satt på utsidan, mellan blygdläpparna och kunde vara 7cm långa. Efter några år fick jag tillslut remiss till en hudklinik där läkaren konstaterade psoriasis, gav mig en annan salva som jag inte provat tidigare, Elocon, och vips så var mina problem borta. Efter det så har jag fått smörja med salvan när besvären återkommer och då hinner jag rädda situationen innan det hinner bli riktiga sprickor.

  Sedan vet jag inte riktigt när mina vestibulit-smärtor började, men det har kommit mer och mer med åren, är 30 år idag.
  Nu är det som att jag vid penetration måste ta det väldigt sakta, även om vi haft långt förspel före så jag är väldigt avslappnad. Tyvärr går det inte ta det nog sakta och jag får i princip nötningsskador känns det som.
  Dessutom på utsidan med på grund av min psoriasis, får alltid en spricka i bakre delen av slidöppningen som tar några dagar att läka, samt att vestibuliten som sitter som en midja kan man säga ett par cm in i slidan, som kramar om det man för in och vill inte släppa förbi det.
  Att ta det sakta gör ju att man tillslut tar sig in och förbi, men då är det precis som att man tvingat musklerna att släppa upp och de är inte glada. Slemhinnorna verkar tunna och såriga efteråt.

  Glidmedel hjälper inte alls.

  Har dessutom problem med orgasmer om jag INTE penetreras, kan inte få orgasm på egen hand hur jag än försöker och är lite för sällskapsmänniska för att få något nöja ut av att pilla på mig själv heller, har verkligen försökt men det är bara långtråkigt. Så jag behöver både yttre och inre stimulation för att kunna få orgasm, och nej det går inte med en dildo för min hjärna vet fortfarande att det inte är en kille, och jag är för känslomänniska för att gå på det. Det jag tänder på i största del är närheten av någon jag älskar. utan det går det liksom inte. Och då iom vestibuliten så blir det problem med penetrationen. tar rätt lång tid för mig att komma också vilket innebär att killen måste hålla på ett tag, och det går ju inte för då hinner jag bli helt uppnött och trasig.

  Känns bara som en ond cirkel. Har ofta svampinfektioner men behandlar inte med receptfria salvor utan med en tablett jag får på recept som fungerar skitbra – just då – men svampen återkommer.

  Från min förre pojkvän fick jag dessutom herpes, som återkommer hela tiden så jag äter tabletter hela tiden för det nu också. vilket ju gör att jag känner mig helt värdelös och vad ska man säga till nästa kille man träffar? Jag kan inte ha sex för det gör ont, jag kan inte få orgasm och du kan bli smittad av herpes.

  Det skumma i min vestibulithistoria är att i mina tidigare förhållanden så är det alltid jag som velat ha sex, killarna har inte haft lika stor sexdrive som mig. Och jag känner likadant idag, hur tänd man kan bli osv, men hur besviken och lessen man blir när det bara gör ont och sen inte får komma, och sen ha ont efteråt i flera dagar.

  Vad ska jag ta mig till?
  Jag kan också påpeka att jag inte fått vestibulit som diagnos, men förstår inte vad det annars kan vara. Slutade äta p-piller ett tag för jag trodde jag blev deprimerad av det, men det hjälpte inte och hade inga bättre resultat med underlivet då heller så nu äter jag det igen.

 18. Sara skriver:

  glömde skriva att jag också får jätteont om jag råkar sitta fel, och sen kan man typ inte sitta alls på en stund, blir som muskelkramper känns det som, så det är ju inte bara vid sex jag har problem, men det är typ samma känsla jag får när jag blir tänd också, börjar liksom med att göra ont, sen när det släpper går det bättre en stund, sen får man ont igen vid penetration.

 19. Lisbeth skriver:

  Det kan nog lindra besvären om man undviker vagitorier mot svamp och flytningar och väljer mensskydd som är skonsamma mot kroppen. Undvik tampong eftersom dessa alltid ligger an mot den känsliga huden i slidan oavsett om de är av ekologisk bomull eller av rayon (ett syntetmaterial de flesta tamponger tillverkas av). Välj mensskydd som är av ekologiska och naturliga material som låter huden andas, undvik alltid mensskydd som innehåller plast och syntetmaterial och undvik ALLA som inte skriver på förpackningen vad bindorna och trosskydden är gjorda av – då kan du vara säker på att de bara innehåller syntetmaterial som rayon, plast och ytbehandlingsmedel.

  Natracare är mensskydd som inte innehåller några syntetmaterial och vanliga plaster. De är bara gjorda av ekologisk bomull, cellulosa som inte klorblekts och plast av biostärkelse. Allt är material som låter huden andas och som är snälla mot både din kropp och vår miljö. Det borde vara lika självklart att välja mensskydd av naturliga material som att välja trosor av bomull så att kroppen slipper försvara sig mot kemiskt behandlade syntetmaterial som stänger in och irriterar.

  Återförsäljare hittar du på http://www.ekohygien.se.

 20. Misc skriver:

  Det verkar som om det diskuteras flera olika saker här. 1. Krampliknande tillstånd bland annat i samband med sex (kramptillstånd). 2. Brännande och svidande känsla, ev sprickor, irritationer (sveda(brännande känsla) i slemhinnan utanför och i slidan. Om allt detta sammantaget skulle kallas för Vestibulit och behandlas på SAMMA sätt så blir det konstigt tycker jag. Jag är över 40 år och har aldrig haft besvär av kramptillstånd. De senaste 2 åren har jag däremot kämpat med att få bukt med sveda och brännande känsla i samband med sex ELLER när jag ibland kissar. För 2 år sedan hade jag urinvägsinflammation och för drygt ett år sedan konstaterade en gynekolog att jag hade svamp. Behandlades med tabletter. Blev bra MEN sedan kommer dessa problem tillbaka. Om någon idag skulle komma och föreslå KBT eller akupunktur så skulle jag få totalt spader. Kom igen. Skilj på äpplen och päron.

 21. admin skriver:

  Misc, de saker du beskriver är Vaginism, alltså slidkramp (1) och brinnande vulva, vulva vestibulit (2). För många blir slidkramp en konsekvens av vestibulit då man spänner sig för att man är rädd för att få ont. Andra har endast slidkramp pga av obalans i bäckenbottenmuskulaturen, stress mm.

  Båda sjukdomarna behandlas med bla akupunktur och KBT. Mycket talar för att vulva vestibulit har psykosomatiska inslag och de framgångsrika metoderna bygger på team där man även får bra och alltså lär sig tänka annorlunda. Där kommer KBT in i bilden.

  När det gäller akupunktur så ifrågasätts den behandlingen när det gäller många olika syndrom och sjukdomar men den börjar komma in mer och mer i den allmänna vården. Om du vill veta mer så finns det avhandlingar där man just har utforskat dessa 2 behandlinsmetoder:
  http://www.vestibulit.com/blog/om-vestibulit/avhandlingar/

  T ex svampinfektion och endometrios yttrar sig också genom att man får ont vid samlag och när man kissar så det kan vara värt att kolla upp om det är just vulva vestibulit du har.

 22. Emelie B skriver:

  Åh herregud. Jag sitter här och läser och läser, gråter och gråter. Trots att jag sitter på skolans datorer, så gråter jag. Jag är idag 19 år, blev av med oskulden när jag var nästan 15 och har haft ont sedan dess. Jag var idag till en gyn. för att kolla om min kopparspiral satt kvar (jag fick 18 blodproppar i lungorna för ett år sedan och kan därför inte ha annat) och han såg direkt att jag hade Vestibulit. Han sade att jag var ett skolexempel.

  Ändå har ingen hittat mitt problem förut. Jag har varit hos flera läkare, mår så jävla dåligt över att jag inte kan ha sex och inget hittar något. Dom säger att jag är trång. Punkt. Typ.

  Visst att första killen jag var med var ett svin, han tjatade, brydde sig inte så mycket om hur jag hade det så klart det gjorde ont! Men man fortsätter ju ändå, det klassiska, eller hur? Jag har inte haft speciellt många sexpartners i mitt liv, det må jag erkänna. DET GÅR JU INTE! Alla mina vänner säger jämt hur bra sex dom har, själv sitter man där tyst och funderar -varför kan inte jag ha det? Varför gör det ont?

  Jag har haft pojkvän i ett år snart. Han är hur kåt som helst, vi hade massor av sex i början (det gjorde ont VARJE GÅNG men det gick över varje gång också. Efter en stund. Lite längre in. Liiiite till…) Men vi har haft det kanske en gång i månaden i ett halvår. Det knäcker både honom och mig.

  Jag mår så sjukt dåligt över att det gör så ont. Jag har funderat hela tiden på om det kanske bara är så att jag inte tycker om sex? Vilken VETTIG människa tycker INTE om sex?! Jag måste vara onormal.. Helt konstig. Min pojkvän mår dåligt, han tror att han är dålig. Jag mår dåligt, för jag tror varje dag att han ska lämna mig och han mår dåligt för att jag inte litar på honom.

  Vad kan jag göra åt detta? Är det någon som vill prata med mig? Jag har lagt in både min mejl och min blogg i detta meddelande! Snälla, jag ber er. Jag behöver något. Jag har fått rådet att träna själv, med fingrarna. Ja den där tekniken ni vet. Har även fått ett nummer till en beteende-psykolog. Vad mer kan man göra i min ålder?

  Tillägas ska väl göras att jag har ridit i hela mitt liv, haft egen häst och ridit regelbundet. Det har aldrig gjort ont. Att ha tampong gör sjukt ont. Men att rida känns inte alls.

  Finns det någon där som kan mejla med mig och hjälpa mig? Detta knäcker mig snart. Inte nog med att jag har sån j*vla otur i livet, nu har jag detta också. Och depretioner. (stavas?) Jag försöker orka varje dag, men snart ger jag upp..

  SNÄLLA, mejla med mig! Berätta vad jag kan göra. Ingen av mina vänner förstår. Ni som vet, ni får jätte gärna vara anonyma om ni mejlar med mig. Men jag behöver hjälp nu. Det verkar som att jag ”äntligen” fått ”diagnosen”.. Snälla, hjälp mig!

 23. issa skriver:

  emelie B: man kan ej se fin hemsida eller mejl,
  men mig når du på missizz.blogg.se

 24. emma skriver:

  Hej, jag är 17 år och har nu från min sex debut för ett drygt år sedan haft problem vid samlag och även utöver detta: smärta vid undersökningar, när jag för in en tampong, ibland när jag sitter/går och även när jag har ridit eller cyklat. Det är så illa att vissa gånger efter samlag har jag luggit och gråtit hysteriskt i en halvtimme pågrund av smärtor då jag inte vet vart jag ska ta vägen, jag kan inte sitta, stå eller ligga, de senaste gångerna har vi testat att min pojkvän inte kommer i mig. Det blir inte samma hysteriska smärta men samtidigt så gör det ofta så ont att vi inte kan fortsätta. Jag har alltså sökt hjälp för detta i över ett år och har bara fått massa olika svampinfektions borttagningsmedel och andra olika salvor. Olja är det jag använder just nu, brukar även försöka använda glidmedel vid samlag oavsett hur våt jag är. Men vet inte om det har någon särskild effekt.

  Jag började med p-piller innan min sexdebut så därför vet jag inte om det har påverkat mig, men jag har sedan två månader en spiral i stället men vill inte påstå att det har blivit någon skillnad. Läkarna har skrivit ut salvor och grejer hit och dit men inget har hjälpt, jag var även utan sex i ett halvår utan resultat.

  Jag undrar om det finns något man kan göra? Jag är fortfarande 17 år bara och det känns fruktansvärt hemskt att man inte ska kunna ha samlag som 17 åring pga av smärta, jag är väldigt lycklig att jag har en så stöttande pojkvän som inte pressar mig till sex och har väldigt tålamod men samtidigt vill man ju kunna ha sex och det är något som faktiskt håller på och få mig deprimerad… Jag är 17 år, ung och det är väl nu man ska exprimentera, ha roligt, och leva lite.. Just nu känner jag inte så!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *