Råd till dig med vestibulit

Vestibulit-dagbok
För att få kontroll över hur man mår och se samband med vad man äter, hur man lever och vad man behandlar sin vestibulit med kan man skriva en vestibulitdagbok. Här kan man beskriva hur det känns från dag till dag och ta en spegel och själv kolla hur rodnaden i vestibulitområdet förändras.

Tvättråd
Tvätta dig med olja, olivolja fungerar jättebra! Oljan används som skydd mot vattnets uttorkande effekt. Oljans syfte är att ge slemhinnorna ett skyddande lager så att de blir mer motståndskraftiga.
Ta rikligt med olja i handen eller på ett mjukt papper och tvätta underlivet med.

Torkråd
Efter en dusch kan man torka sig med hårtork, med kall blås. Detta istället för att använda en handduk som river upp känliga områden i underlivet.

Känn var det gör ont
När man har vestibulit kan det kännas som hela underlivet smärtar. Vestibulit-området är så litet och det kan vara bra att veta att det bara är detta lilla område som gör ont. Känn med fingret vid slidmynning och märk att det som gör ont är jätte litet och syns knappt.
Kläder
Sov utan trosor så att underlivet får andas.

Mens
Använd bara bindor och byt ofta så att inte slemhinnorna irriteras av fukten.

Skonsamma produkter:
Tygbindor från Ecosoft

Graviditet
En förlossning kan i många fall innebära att vestibuliten blir bättre eller försvinner helt. Vad man ska tänka på är att slemhinnorna är väldigt sköra i underlivet medan man ammar. Därför rekommenderas rikligt med olja när man har samlag under denna period.

Förberedelser för gynbesök
När man möter en ny läkare kan det vara jobbigt att gå igenom allt man varit med om och man kan glömma bort en del viktiga saker. Ett bra och effektivt sätt för dig att förmedla din sjukdom och behandlingshistoria är att göra en tidslinje. Här kan man skriva in vilka diagnoser man fått, vilka läkare man träffat, läkemedel och annat som kan var intressant för läkaren att veta som tex allergi och P-piller-sort.
Det behöver inte var något märkvärdigt bara en historia som enkelt visar vad man varit med om. Det är bra att hela tiden anteckna på en tidlinje då man lätt glömmer eller inte vill komma ihåg vad man fått för läkemedel och diagnoser.

Unvik

Inom tvätt
– Använd aldrig vatten, Lactacyd eller Lactagel.
– Använd inte jordnötsolja pga risk för överkänslighet. Vissa oljor innehåller salicylsyra och kan därför svida!

Salvor
– Salvor med kortison i bör unvikas.
– Köp inte receptfria svampsalvor.

Kläder
– Använd trosor av 100% bomull så att underlivet får andas.
– Ha inte taijta kläder som åtsittande jeans, friktion från tyget kan nöta i grenen.

Samlag
– Om du får ont vid samlag bör du undvika samlag. Vestibulit-området i slidan blir irriterat av friktionen och det ännu mer känsligt.
– Om du inte känner dig upphetsad eller kanske bara ”kåt i huvudet” bör du vänta med penetrering tills du är riktigt upphetsad.

Klorvatten
– Unvik att bada i klorvatten. Det torkar ut slemhinnorna mer än vanligt vatten pga av att det är så mycket starkare.

Mediciner som gör slemhinnorna skörare
– Fråga om biverkningar när du blir ordinerad en medicin.
-Vissa har märkt att deras slemhinnor har blivit skörare av acnemedicinen Roacuttan. Medicinen är inte godkänd i Sverige.
– P-piller gör slemhinnorna skörare

37 Responses to “Råd till dig med vestibulit”

 1. hur får man vestibulit?

 2. VM skriver:

  Hm, jag skulle nog inte låta bli att använda vatten, jag tycker det räcker med att inte använda tvål utom i vissa fall då jag använder en mycket mild tvål. Man måste vara medveten om att amitriptylin som ofta rekommenderas vid vulvodynia smärta torkar ut slemhinnorna riktigt ordentligt. Det gör också Seroquel (för ångest eller sömnlöshet) samt Librax (mot magbesvär) som många använder i samband med vulvodynia.

  Jag vet inte riktigt varför man skulle använda sig av olivolja? Jag har använt Ceridal som jag får i Finland, men också baby olja som är liknande men billigare och i mitt tycke lätt och behaglig. Jag prövade vanligt glidmedel vid sex men det brände… jag har fortsatt att nöja mig med Ceridal och baby olja. Jag har skrivit (på engelska) om mina försök att klara av mitt nuvarande förhållande på http://www.sexandchronicillness.blogspot.com om någon är intresserad. Ber om ursäkt att jag vill vara anonym p.g.a. min rätt så explicita blogg men svarar nog på privat kontakt.

 3. Josefina skriver:

  Jag vet inte om det är vestibulit jag har/har på gång att få…men hur som helst har jag haft återkommande svampinfektioner i ett par år samtidigt som jag är i en relation. Jag har fortsatt att ha sex trots att det varje gång inte känts 100% bra där nere…vilket har gjort skada på mina slemhinnor. Men nu har jag bestämt för att aldrig mer göra det om jag inte är helt helt redo. Jag tror till fullo på kroppens självläkningsförmåga och jag tror verkligen att genom ge kroppen tid och rum att läka så går det attbli helt bra. Jag vill dela medmig av mina tips som gjort min mus myyyyccckett bätter:

  *om du har svamp,använt INTE apotekets produkter,de gör mer skada än nytta av vad jag själv erfarat och hört av andra. De torkar ut slemhinnorna ännu mer och kan t.om leda till vestibulit. Gör såhär istället: uteslut socker, alkohol, snabba kolhydrater och allt som innehåller jäst. Ät mycket vitlök och drick ringblomste och kamomillte. Ät probiotik (goda tambakterier som gör det svårare för svampen att överleva) samt basa kroppen (basminerla och/eller björkaska från Holistic), ta extra zink echinasea en bra c-vitamin för att stärka immunförsvaret (det finns samband mellan försvagat immunförsvar och personer somofta darbbas av svampinfektioner), membrasin plus omega3 för slemhinnorna. Dyrt kanske nmen jag ville ge alla tips jag kan! Hampaolja är tydligen också väldigt värdefullt för att läka vävnader.

  *Kollodilat silver är excellent för att få bort svamp! Skulle varit med i´förra punkten men den är så viktig att den ficken egen punkt. Inta oralt och även spraya där nere. Den gör susen enligt mig själv.

  * lufta så klart….och bomullstrosor när du inte har möjlighet att lufta

  *Smörj med ringblomsolja! Ringblomma är väldigt läkande!

  *Va snuskig med din pojkvän utan att ha sex…för att trigga igång lusten och för att få positiva associationer med sex.Och för att det är kul :) har du ingen pojkvän så flirta 😉

  *Smek dig själv eller låt din partner smeka dig utan att det leder till sex. Också för att få positiva associationer med ditt kön och sex!

  *Tänk positivt.Jag har gråtit mycket pga av detta, varit rädd för att det är vestibulit och att jag aldrig kommer kunna ha normalt sexliv,men i slutändan, livet handlar inte om att vara perfekt utan om att leva sittliv! Vägen till läkning blir kanske en spännande resa du inte vill vara utan för det här gör ju att man blir tvingad att verkligen lära känna sin kropp och att inte ta någonting för givet. Det finns en orsak till allt och smärta är kroppens sätt att tala omatt något är fel. Det här kanske gör att du stannar upp, slutar stressa och försöker lyssan inåt istället. Det kroppen ville tala omför dig skulle kommaut på ett eller annat sätt…Människan är självläkande,vi har bara fått lära oss att den inte är det för att läkemedelsbolagen ska kunna känna större pengar. I PROMISE!

 4. Josefina skriver:

  Ser lite stavfel för jag skrev med sådant iver….BASMINERAL ska det stå där jag skrev om att basa kroppen. Hampaoljan jag skrev om menade jag invärtes! Sen vill jag bara tillägga att jag åt Roaccutan för ca 5-6 år sedan, och jag vet inte men det kan vara en bidragande faktor till mina problem? Jag är som sagt numera helt ANTI LÄKEMEDEL. Läkare får i regel oförtjänt mycket respekt enligt mig….

 5. Josefina skriver:

  Ser ett till stavfel nu,KOLLODIALT silver ska det stå.Kan passa på att dela mig av lite fler tips för er med svamp som jag kom på(eftersom det verkar vara nära kopplat till vestibulit…):

  *Jag slutade med p-piller (vilka dessutom ger dig b-vitaminbrister vilket förklarar många av biverkningarna av p-piller som exemplevis depressioner, minskad sexlust och håravfall – vilka är typiska b-vitaminbristsymptom! Varför vet inte barnmorskorna om detta??!!!)

  *Jag KOKAR eller tvättar mina trosor i 90 GRADER! Svampen kan överleva annars, de bilder sporer i trosorna…Härlig info va :)

  *NOVA TTO Intimkräm är underbar!!! Det är antiseptisk och väldigt mjukgörnade och går att använda som glidkräm. Finns i hälsokostbutiker. Har med mig den i väska vart jag än går och smörjer på så fort det känns irriterat. Bra mot svamp.

  *Jag använder mandelolja som glidmedel och den irriterar inget alls, känns bara mjukt och skönt. För mig bränns det nästan bara med vamliga glidmedel…

  Lycka till alla underbara tjejer!!! Jag är inte helt fri än själv…hade sex med min kille i söndags och ‘slarvade’, var inte uppvärmd och våt och det gjorde att jag fick en brännande känsla i ett par dagar efter. Inte ont alls, varken under sexet eller efter, men denna osköna känsla efter….idag vaknade jag av att det kliade i öppningen, smorde med ringblomsolja och nu känns det bättre igen. Men cellminnet finns kvar…när jag kommer jag vilja ha sex nästa gång? Kommer jag våga när jag bara minns hur det vart senast? Det är inte superlätt alla gånger. Jag får påminna mig om detta ‘Det är inte hur man har det utan hur man tar det som spelar roll…’

 6. Mika skriver:

  Va bra skrivet Josefina och tack för dina tips! Älskar den här meningen: ”men i slutändan, livet handlar inte om att vara perfekt utan om att leva sitt liv!”

 7. Lova skriver:

  Vill bara slå ett slag för Nova TTOs intimkräm, den blev min räddning efter 10 års fruktansvärda problem med sveda och smärta! Jag hade helt gett upp då alla ställen jag vände mig till inte kunde hjälpa, provade allt men inget hjälpte…Till slut lyckades jag på egen hand hitta denna kräm som gjort så stor skillnad och hoppas att kanske kunna hjälpa någon annan med detta tips! Stå på er och en eloge till Uppdrag gransknings program om vestibulit, äntligen uppmärksammas detta!PÅ TIDEN!

 8. Linnea skriver:

  Varför skriver ni inte om glidmedel?!

  Glidmedel är A och O om man vill tillfriskna från vestibulit! Det och en mycket tålmodig pojkvän. Alla tjejer borde ALLTID använda glidmedel, för att förebygga vestibulit och bara för att det är fett najs!

  Alla tjejer blir inte tillräckligt våta, hur länge man än håller på och gnider, särskilt inte om man t.ex. är uttorkad och full – men man kan vara lika kåt för det.

  Prata mer om glidmedel, det är faktiskt ett av de bästa sexhjälpmedel som finns för tjejer!

  Dessutom så funkar inte bindor lika bra om man inte orkar byta så ofta – då funkar Ellen-tamponger bättre eftersom de är skonsamma mot underlivet. Annars irriteras slemhinnorna mer…

 9. Linnea skriver:

  ACO:s intimoljor och krämer är underbara för underlivet dessutom :) Intimkrämen är som gjord för kvinnor med vestibulit:
  http://www.aconordic.se/products/category/3872/19865/19277/19227/aco_intim_creme.aspx

 10. Joakim skriver:

  Läkare får oförtjänt mycket respekt? Läkare får många gånger ingen respekt alls utan får i de flesta fall endast bära hundhuvudet för alla tusentals olika diagnoser, tillstånd och problem som folk kommer med bara för att vi faktiskt inte är just ”gud” utan också bara människor och inte kan bota allt. Det är otroligt lätt att vara kritisk, men väldigt få som inser hur svårt det faktiskt är att fungera som läkare i dagens samhälle. Vi har inte all kunskap, men det är roligt att se att lekmän tror sig veta mer än vad vi vet och brassar på med det ena naturläkemedlet och den andra huskuren som man själv kommit på, ”gör kroppen lite basisk” så ska du se att du blir frisk. Kroppen reglerar sitt pH strikt mellan 7.35-7.45 oavsett vad du stoppar i den, om du inte förgiftar dig själv och jag kan garantera att du då inte kommer må särskilt bra
  1) Läkemedel är inte lösningen på alla problem, där håller jag med, dock är det de substanser som är mest testade och där vi kan veta mest om vilka ev. biverkningar som finns och inte finns samt vilka effekter vi kan förvänta oss.
  2) Det är en myt att immunförsvaret förbättras genom att trycka i dig stora mängder c-vitamin, allt överskott kommer bara att kissas ut.
  3) Vitlök ger dig endast dålig andedräkt

  Jag håller dock med dig om att det gäller att hitta en väg i detta som fungerar för dig själv. Men vill också uppmana till försiktighet när det gäller att trycka i sig flertalet olika örter, teer, mineraler mm. Ofta ser vi detta ger mer problem än man från början hade och tillverkarna av detta som ofta lovar guld och gröna skogar till en patientkategori som känner sig mer och mer desperat efter en lösning, är vinnarna som tjänar otroliga summor pengar på folks lidande!

  Joakim, leg läk

 11. Mimosa skriver:

  Hej!

  Jag rekommenderar Calendula Baby Oil. Det känns jättebra och även om det är lite dyrare än olivolja, känner det bättre lite längre med det.

 12. Veronica skriver:

  Väldigt bra råd! Vilken fin ”go” det är i dig!!

  Tusen tack

 13. Sofie skriver:

  Hej. Vet inte var jag ska skriva detta men i ca en vecka eller mer har jag inte lyckats komma in på forumet! Vore bra om det ”Error” som uppstår kan motverkas! Tack på förhand, forumet betyder mycket för mig. Mvh Sofie

 14. Frida skriver:

  Hej! Jag har haft problem med något som jag nu tror är vestibulit. Jag har som alla andra genomgått diverse läkarundersökningar men utan annat resultat än ”prova apotekets receptfria svampmedel”. Jag har tur för jag har en väldigt förstående och stöttande pojkvän. Jag har ännu inte fått någon hjälp men letar för fullt och ger aldrig upp hoppet. Några tips som i alla fall har lindrat mina besvär är:
  *ät omega3, det stärker slemhinnorna (i alla fall enligt många homeopater)
  *vid samlag använd alltid någon form av glidmedel (saliv fungerar utmärkt)
  *ha alltid någon form av olja eller salva att smörja in med efter samlag eller efter toalettbesök (pappret gör lätt skada)
  *investera i ett mjukare toalettpapper hemma
  *om du har stora problem med toapapper så ha alltid med pappersnäsdukar i väskan det är mjukare än pappret på offentliga platser
  *skit i läkarna. Om du tror att ex. kamomillte kan hjälpa dig så prova även om det inte fungerar rent vetenskapligt så är placeboeffekten minst lika effektiv.
  *Var inte rädd för att prata om dina problem,råd och lösningar kan dyka upp från oväntade håll och personer

  Men framför allt:
  * bli vän med ditt underliv du skall jobba med det, inte mot det. tänk lite snuskiga tankar, smek ditt underliv, koncentrera dig på dig. Det är DU som skall njuta.
  *När du har sex så glöm din partner en stund och koncentrera dig på din egen njutning, slappna av och hitta lugnet och kärleken. Eller om det fungerar bättre så fantisera om något som får dig att koncentrera dig på dig själv.

  Senast som jag hade sex så sa jag till min pojkvän att jag antagligen inte skulle vara så aktiv utan mest ligga stilla och försöka slappna av i underlivet. Det var väldigt svårt men för första gången på ett år så hade jag sex utan smärtor,efteråt bröt jag ihop och grät av lycka och lättnad. Jag tror att om man är van vid att det skall göra ont så spänner man sig och då gör det mer ont, detta är en vana som är svår att bryta men med lite träning så kan det nog fungera, jag skall i alla fall fortsätta att försöka tills jag kan slappna av mer naturligt och koppla bort oron.

  Kramar till er alla!

 15. Mikaela skriver:

  Hej! Jag har inte fått diagnosen vestibulit men kämpar med de problem som många här beskriver, jag har inte ont jämt men ofta. En sak som jag vill tipsa om och som hjälper om det inte är de värsta perioderna, är att när man vill ha penetrationssex så kan man se till/ be om att få komma först med annan stimulans. Man slappnar av och är riktigt kåt och det gör att man inte spänner sig lika mycket. Detta funkar för mig om det är en period då jag inte har ont alls innan sex. Men såklart ska man lyssna på kroppen och kanske hellre avstå penetrationssex ibland. Bara ett tips som kanske kan vara värt att prova.
  Förövrigt är jag jätteglad att den här sidan finns!

 16. M skriver:

  Jag skulle inte råda kvinnor att använda olivolja eller annan olja då det KAN täppa till och orsaka infektioner, som svamp.

  Jag har jobbat på en kondomeri där jag träffat många kunder som använder olika oljor, som olivolja, babyolja, matolja etc. som glidmedel och därefter fått problem. Jag skulle rekomendera att tvätta varsamt med vatten, aldrig upp i slidan – som många gör för att skölja slidan, kom ihåg att vatten har en uttorkande effekt. Har du någon bra intimtvätt som du känner dej nöjd med så fortsätt att använda den.

  Något glidmedel som jag känner mej väldigt nöjd med är O’my. Deras siliconglidmedel (infinity) är speciellt till för kvinnor med sköra slemhinnor. Den är heller inte lika tjock i konsistensen som andra siliconglidmedel är. Deras vattenbaserade glidmedel finns med eller utan smak. Den är utan färgämnen och konserveringsmedel och innehåller naturliga ämnen som bland annat motverkar infektioner.

  Jag har haft underlivsproblem i över 10 år och när jag provade dessa produkter så kändes allt som en dröm. Speciellt med de vattenbaserade. Jag kände inget svid när jag kissade efter sex och sexet gick så j*vla bra! Allt kändes liksom lent och fint! O’my har funkar så himla bra för mej och ni som läser detta och känner att ni vill prova så kan ni googla O’my eller leta er in på http://www.kondomeri.se där produkterna säljs, sök på Infinity eller o’my.

  Det finns även en gele som är lustökande och väldigt bra för torra och sköra slemhinnor: Secret of love
  Den doftar gott och ger en kylande, värmande eller pirrande effekt. Det beror helt på hur man upplever det 😉 Man kan börja med att prova på bröstvårtan.

  Jag är inte ute efter att göra reklam utan för att dela med mej av saker och ting som gjort sex lättare för mej!

 17. M skriver:

  Ja just det, jag har provat många olika glidmedel från många märken och jag säger ärligt att O’my var bäst för mej! :)

 18. emma skriver:

  jag gråter.
  jag hittade denhär sidan nu precis.
  jag har haft problem två helger då jag varit med min kille av otroolig sveda.
  vi har haft sex flera ggr per dag men trots sveda har jag fortsatt ändå.
  låtit honom fortsätta.

  i hela mitt liv har jag haft ont efter sex, när man ska kissa. det svider.
  men jag har ALDRIG upplevt denhär smärtan mer än efter två helger.

  jag gick till gynekolog, hon sa ja hade en infektion, såg någon flytning typ.
  så jag fick ett piller jag skulle ta, sen skulle jag vänta med sex en vecka. sen skulle jag vara läkt.
  men jag upplever ju problemen igen.

  ska snart resa bort. vill inte sluta med mina ppiller. vill kunna köra utan gummi, dom är dyra, jag vill kunna ha regelbunden mens som jag annars inte har och jaa,, dom ger mig inga biverkningar.

  men jag inser ju att det är i stort sett det enda jag kan göra.
  ta bort ppillren.

  när man läser, kan läsa om tio år för vissa, andra femton, andra tjugo år.
  jag blir livrädd.
  har läst på 1177.se om vestibulit.
  och det känns ju som om livet är slut.
  finns det ingen beandling?
  lever ni tjejjer om dethär utan att man kan få det att försvinna? bara lindra?

  herregud. jag vet inte vad jag ska göra.
  älskar ju sex.

 19. Silje skriver:

  Jag fick höra av en gyn 2006 att jag hade vestibulit, det gick inte att bota och det berodde på mina p-piller cileste.
  När man är 20 vill man inte höra att man aldrig mer kommer att kunna ha sex utan en extrem smärta dels under men även efter samlaget…
  Jag fick veta att jag var tvungen att sluta med pillerna och sätta in en kopparspirali stället eftersom det är det enda preventiv medel som inte innehöll hormoner.
  Det gjorde as ont när de satte in den eftersomde fick spärra upp mig (!!!!) för att få in den.
  Jag grät hela vägen hem och hela kvällen därefter…..
  Mittliv var förstört.

  Jag hade lite upp och lite ner, men en dag hade det varit så illa att jag sökte hjälp hos en annan gyn.
  Han sade att jag hade vestibulit men även att det fanns kvar en del av min mödomshinna.
  Den blev bortopererad och ett halvår senare fick jag en spruta med smärtstillande som varade i två dagar (de satte den i vaginan…)och blev tillsagd att försöka slappna av och ha sex under de följande 2 dagarna. Fick även xylocain att använda under samlag tills det kändes bättre.

  Och det hjälpte!!!! när jag lärde mig att slappna av i de musklerna, att det inte måste göra ont när man har sex, så blev det jättebra.
  Eller i alla fall mycket mycket bättre!

  dagarna före, under, samt efter mens svider som fan men de andra dagarna gör det inte ens ont!!!!
  Jag kan nöja mig med att a sex 2 veckor per månad, bara jag får ha sex….

  För första gången på flera år så kan jag se fram emot sex, fantastiskt sex…
  Det vi tjejer gör fel är att vi vill så gärna vara andra till lags…
  Jag hade sex med min sambo även om det gjorde ont, för att jag inte kunde säga nej…

  Våga säga nej… Var ärlig mot din partner… Säg att det gör ont just nu men att du ”meddelar” så fort det är grönt igen…. =-)

  Det är vad som funkar för mig.
  Det och avslappning.

  Lycka till….

 20. Johanna skriver:

  Jag har haft vestibulit i snart…två år, och jag är snart 20. Min pojkvän och jag upptäckte det efterett halvår tillsammans. Första gången man har sex är det aldrig skönt, man hör sällan någon tjej som säger ”åh det var jätte skönt”! För mig gjorde det skit ont, vilket jag hade räknat med nästan. Men efter ca…400 gånger så tycker man ju att det ska ha gått över.
  Vad kan man göra?
  Jag vill kunna njuta och ha normalt sex… Jag vill nästan ta livet av mig.

 21. K skriver:

  Jag är en tjej på 20 år. Sexdebuterade för 1.5 år sedan. Och visst, första gången gjorde skitont, låg vaken hela natten och kunde knappt kissa dagen efter. Det slutade aldrig göra ont, och sexlusten är helt borta. Det är sällan jag ens skulle komma på att en en sådan sak som att ha sex existerar. Känner mig som ett fullständigt freak. Var på ungdomsmottagningen och fick diagnosen vestibulit efter en undersökning. Har xylocain-gelen nu som ska smörjas 5 ggr dagligen och sexförbud i minst 2 månader. Har en förstående pojkvän i alla lägen men man blir ju själv så frustrerad varje gång. Jag vill ju ha sex, men har inte lusten och det har ALDRIG varit skönt. Uppskattar kramar och att ligga mysa mycket mycket mer. Inte nog med det. Har dessutom PCO som ger en massa förjävliga syndrom. Humörsvängningar och mycket mer. Är inne i en svacka där allting känns förjävligt och meningslöst och har inte ork med någonting för fem öre. Vill att allt ska vara bra igen. Vill vara normal. Vill kunna skratta igen. Det är så jobbigt. Hur gör man?? Recept någon????

 22. Jennie skriver:

  Hej tjejer! Testa EKOLOGISK kokosolja som glidmedel. Finns både med och utan doft och smak hos bland andra Biofood. Den täpper inte till några porer. Ni kan hitta den i hälsokosten eller på nätet. Det finns även massor att läsa om vad den är bra för :) Hoppas ni blir nöjda! // Jennie

 23. Elin skriver:

  Någon skrev längre upp att det är bra att använda Ellens
  tamponger. Jag kan säga säga så här: Jag kan inte använda tampong
  alls för det gör ont att föra in och ta ut! Nån som känner samma?
  Jag är 20 år och har inte fått nån ”diagnos” än men har haft
  problem i två år drygt. Har skjutit problemet framför mig men nu
  ska jag våga ta tag i det. Blev otroligt glad när jag hittade den
  här sidan. För allt stöd. Kram Elin!

 24. Mia skriver:

  Joakim som är läkare:

  Du kan sitta och skriva att läkare får för lite respekt, och det förstår jag att ni många gånger kanske får, och att du tar åt dig som är läkare. Nu är bara problemet att ingen läkare någonsin har hjälp mig med de här problemen. De har snarare stjälpt mig. Här är några exempel:

  * Jag gick på ungdomsmottagning och det svar jag fick av gubben, när jag sa att jag misstänkte att jag hade vestibulit, var: ”Det där vet jag ingenting om. Du vet säkert mer om sånt än mig.”
  * Gick på kvinnoklinik och fick till svar: ”Det är inte farligt att ha sex när man har ont, fortsätt trycka på så tänjer du.”

  Det finns kliniker som är bra, där man får hjälp. Men de är inte många och kunskapen finns inte ute på landets mottagningar. Jag har sökt hjälp och inte fått någon.

  Angående hälsokost: Mycket därute ÄR lurendrejeri, men örtteer och övrigt som kommer direkt från naturen har testats av gummor och gubbar i tusentals år, något som jag tycker väl står upp mot de tester som görs idag. Man får väl ha lite vett i skallen när man testar sig fram. Och finns det något därute som hjälpt någon annan är jag villig att testa det, även om det inte godkänts som läkemedel. Det är ju inte olagligt. Nanopartiklar har inte heller testats och ändå innehåller i princip varenda solkräm det! Man ska ha respekt för den kunskap om naturens apotek som finns därute, men man ska också vara försiktig med att låta sig luras av någon mirakelkur, för det finns inte.

  ————————

  Mitt bästa tips till er tjejer därute är: SLAPPNA AV! Slappna av, slappna av, slappna av när ni har sex. Eran kille kommer att bli tokig (av sexlust) när han är på gränsen att tränga in och inte får det riktigt än för att du måste slappna av, men så ska det vara! (han kommer tycka att det är jätteskönt när han väl får komma in ;D) Andas djupt och träna på att slappna av i dina muskler samtidigt, skaffa en vibrator att smeka klitoris med samtidigt som ni har sex.

  Det är just när han ska penetrera som det är så viktigt. Skit i att du ska försöka se sexig ut eller nåt sånt, du behöver inte låta! bara fokusera på att slappna av och ha det skönt själv. Och glidmedel! Glöm inte glidmedel! Oljor fungerar bättre för mig än silikon (de svider), men ska testa O’my som ni skrivit om här uppe!

  Har haft ont i kanske 3 år och jag ser en ljusning, har till och med kunnat ha sex utan att ha ont ett par gånger. Shit vad man gråter då alltså. De som inte har det verkar inte förstå hur jobbigt det är.

  Tro på att det blir bättre!

 25. Linnea skriver:

  Jag kan inte sluta gråta när jag tänker på det här. Jag önskar att jag kunder vara så positiv som vissa av er. Jag är bara 17 men har haft problem i ett år ungefär. Till en början tänkte jag bara att ”alla har ont i början”. Men det fortsatte, 1 månad blev två som blev till ett halvår som blev till ett helt jävla år. Förlåt men jag blir så frustrerad. Jag vill ju ha sex, men det går bara inte. Jag vet inte hur många gånger jag har bestämt mig för att göra det ändå, men det går helt enkelt inte. Smärtan blir outhäldig och skuldkänslorna mot min pojkvän ska vi inte prata om. De senaste månaderna har allt sex blivit bara för att jag helt enkelt inte har kunnat säga nej.

  När jag läser här så vet jag inte vad jag ska tänka. Många har ju blivit bättre men det finns också många som efter flera år fortfarande har ont.

  Men ni är så duktiga allihopa. Det bästa för mig med att kunna läsa här är ju ändå att veta att man inte är ensam, och att förstå att det är okej att prata om det. Så tack allihopa, ni är guld värda.

 26. Sofia skriver:

  Jag har varit tillsammans med min sambo i 3½ år, och hade underbart bra sex de första två åren, både med och utan glidmedel. Men sen helt plötsligt fick jag väldigt ont en dag, och det har inte blivit bra sedan dess! Har träffat både barnmorskor, hudläkare, vanlig läkare och gynekolog, men ingen verkar förstå vad det är för fel på mig. Jag har försökt ta upp ämnet vestibulit, men de har alla sagt att man bara kan få det om man har ”hemska sexuella minnen” som man behöver bearbeta! Gynekologen sa att det berodde på en svampinfektion, och gav mig både oral medicin och salva. Efter en månad provade vi att ha sex igen, och jag var säker på att det skulle vara över, men det sved och brände lika mycket ändå – trots lååååångt förspel. Jag ringde gynekologen, som sa att hon skulle skriva ut ett nytt recept på antisvampmedicin. Nu har jag inte haft sex på 2 månader, och vet inte när jag kommer våga ha det igen.

  Det värsta med det här är skammen jag känner gentemot min partner. Han förtjänar någon som han kan ha ett normalt sexliv med, och jag gråter varje gång vi försöker ha sex, när jag märker att det fortfarande gör ont.

  Har bestämt mig för att testa den så kallade ”candida-dieten” i tre månader. Den går ut på att avstå ifrån gluten, jäst och socker. Man ska också äta probiotika, som innehåller nyttiga mjölksyrebakterier som är bra för tarmen och underlivet bl.a. Om den inte fungerar, så vet jag inte vad jag ska ta mig till. Ingen läkare verkar ta mig på allvar…

  Mår jävligt (ursäkta) dåligt när jag läser om alla tjejer där ute som lider av det här problemet, men det känns skönt att inte vara ensam. Tack för att ni delar med er <3

 27. Anna skriver:

  Jag kan bara säga att jag är 33 år nu..och det är faktiskt så att det blir bättre! Jag har aldrig fått nån diagnos men jag har alltid haft otrolig sköra slemhinnor. Det var verkligen värst när jag var lite yngre, och jag lider verkligen med er!
  Mitt bästa tips är faktiskt olivolja för det är ”svampavstötande”. Kvinnor har tvättat sig med det i underlivet i Grekland i tusentalsår.. men här av nån märklig anledning fick man lära att man skulle vara ren i underlivet och att tvätta sig med tvål var inte ens konstigt! Jag hoppas verkligen inte att någon därute längre tvättar sig med nån form av tvål-jag rekommenderar inte lactacyd heller! Jag har aldrig märkt att olivolja ”täpper till”. Däremot ska man akta sig för babyoljor och annat. De innehåller ofta petrolatum, det är BENSINoljor det..och det är inte bra för huden! Nåväl i övrigt så är det såna saker som annars tipsas om: ät omega3, tvätta underkläderna i minst 60gr, ha olivolja som glidmedel, använd produkter från Weleda, när jag hade det som värst använde jag nån babykräm från Weleda (ekologiska produkter som nuförtiden går att köpa nästan överallt).
  Men vad jag inte har setts det skriva om här nyligen är att man MÅSTE använda sig av UNDERKLÄDER I BOMULL. och direkt kasta bort alla dina stringtrosor! Jag är ganska övertygad om att det var det här som gjorde mitt underliv så illa i flera år tills jag fattade.. Märkligt att H&M mm fortfarande har så otroligt mkt underkläder gjorda i nylon/polyamid/polyester. Det sägs att trosor gjorda i ull, lin och silke (andra naturmaterial) oxå funkar. Just nu då jag haft en lite dålig period har jag kommit på att strumpbyxor såklart inte heller är bra..så nu ska jag testa ett par i ull och bomull -återkommer om resultatet.
  Men jag lider med er! Och tjejer: ni måste kunna säga nej när det inte känns bra- det finns ju annat man kan göra..!

  Till killen ”läkaren” som skrev här ovan undrar jag bara vad han överhuvudtaget hade på den här sidan att göra..den som inte vet nåt om hur det känns borde kanske inte uttala sig..

  Lycka till alla tjejer! <3

 28. Anna skriver:

  jag vill även tillägga att de värsta problemen med att inte kunna ha sex försvann när jag gjorde slut med en pojkvän som jag hade (och som jag efteråt insåg att jag inte var särskilt kåt på..!)
  Och att jag slutade med p-piller! Har klarat mig i tio år nu utan p-piller med kondom istället.. :-)

 29. Nellie skriver:

  Åh…. Jag är 17 år och har precis börjat känna av dessa symptom.
  Har njurbäckeninflammation rätt ofta och åt precis penicillin, en dag glömde jag bort det och tog två dagen efter. (det sägs att tar man fel mängd kan man få svamp) så tror jag fick det utav det. och det kliade osv, sen så nu har det blivit värre. det bränner efter sex osv, precis som alla ni beskriver.
  är skiträdd att det aldrig kommer försvinna, är i ett förhållande med en pojkvän sen 1 år tillbaka, och jag är liksom 17 år.
  Jag vill bara att det ska försvinna, jag är rädd.
  Detta suger…
  Men känns som det finns många som har det, tycker ni man ska sluta med ppiller? Vad ska man ta istället?
  Vi vill inte använda kondom. Så hjälp!?

 30. marina skriver:

  varför vill ni inte använda kondom? gör allt du kan och måste, du vill inte leva med detta tro mig. för mig underlättar det med olivolja. jag hoppas du kan vara mer på gynekologer, för jag har gett upp. kämpa på vännen!
  http://www.karolinska.se/Verksamheternas/Kliniker–enheter/Kvinnokliniken/Gynekologi1/Gynekologi/Smarta-vid-samlag/

 31. marina skriver:

  en sak till! blir så arg på allt tjöt om att man inte ska ha sex! jag har gjort allt! använder inte ens trosor, har aldrig använt p piller och jag har inte haft sex på 1 år!

 32. Anna skriver:

  Hej, jag är en flicka från Finland och undrar om det är möjligt för mig att besöka någon av dessa mottagningar i sverige, eftersom att här i Finland är de flesta mottagningar på finska men mitt modersmål är svenska.. känner mig tyggare med någon som har samma modersmål som mig.

 33. Aya skriver:

  Hej fina tappra flickor.
  Jag har ännu inte fått någon diagnos och söker efter all information jag kan.

  Mina besvär började i somras då mycket i mitt liv förändrades radikalt negativt. Jag levde i en extrem stress psykiskt och fysiskt. Jag lämnade en man efter många år för en annan…Jag hade haft återkommande svampinfektioner under tiden med honom. Gick till olika gyn och en specialist skrev ut defucan? tror jag det hette i en tre månaders behandling. Det blev lite bättre men försvann aldrig helt.
  Jag insåg när jag träffade den nya mannen att det inte alls var något fel på mig…jag var bara inte tillräckligt tänd. Mitt sexliv tog fart explotionsartat med den nya. Jag var lyckligast i världen, kände mig hel och vibrant. Allt i mig öppnades -Aha Det Här Är Sex!

  När det visade sig att det inte blev som jag drömt om i kombination med denna stress hamnade jag i ett tillstånd av förvirring och känslomässig utmattning. Det smög sig på sakta och började med att jag ibland blev extremt kittlig på yttre blygläpparna. Ingen sexuell kittling ,nästan outhärdlig! Det började svida vid penetrering och jag blev våt på ett annat sätt. Vattnigt våt: i massor.
  Jag fick reda på att det fanns en annan kvinna med i bilden så jag trodde jag fått klamydia…gjorde alla tester…ingenting!
  Gynekologen gav mig diagnisen vaginos. en sorts infektion. Jag åt en antibiotikakur som inte hjälpte och sen en till med kombinerat svampkur varannan dag.
  Under stressen och att försöka förlåta och gå vidare ökade problemet. Eftersom det var en flytande tid då han var med någon annan ville jag förlåta. Men ju mer jag fick reda på hur det hände kunde jag inte. Ville så men kunde bara inte. Kanske låg min avundsjuka i att dom kunde ligga friktionsfritt. Vi kunde inte men dom kunde…och så var loopen igång.

  Jag kunde riktigt känna hur jag krampade lätt. Det var antagligen min själ som inte ville att jag skulle släppa in honom och stängde till. Jag lyssnade inte på min inre röst och körde över min själ för min goda vilja. Total strejk! Han var väldigt tålmodig och gjorde allt han kunde för att stötta mig i det. Jag var tvungen att ge upp oss och lämnade honom för ett tag sedan. Hoppades att det skulle försvinna då men icke. Jag gick till en akupressör för att låsa upp blockeringar i underlivet. Hon tipsade mig om rådjursövningar och tyckte inte att jag var så spänd därinne. Det blev en mer konstant svidande efter det. Jag tror ändå på teorin och hon var otroligt proffesionell och förtroendeingivande. Långa samtal med henne var dock väldigt givande.

  Har inte ont som ni andra beskriver och har inte hört någon tala om dessa överdrivna vattniga flytningar och kittlingar. Jag andas och skickar kärleksfulla tankar till min vackra princessa, lovar att aldrig mer svika min själs sanna känsla. Gör avslappningövningar och ber att det det ska försvinna. Det går ut över allt och jag känner mig trasig!

  Jag vet att det psykiska ter sig fysiskt tillslut…den här gången har varit min största lärdom. Hoppas att min historia kan ge några svar.

  Tack!

  Ps…helt otroligt att INGEN läkare eller specialist frågade hur jag mådde?

 34. Lovisa skriver:

  Jag har inte utvecklat Vestibulit än, undviker sex, då mina slemhinnor är katastrof. Jag ska testa Weledas Canula oil idag,hua rädd..allt tycks svida o gör ont, men ngt måste ju fungera… Jag är ändå glad att jag hittar hit, då jag kanske kan undvika att hamna där ni är. Jag har inte vågat ha sex än, sista gången jag hade sex för snart ett år sedan gjorde det så ont, men jag stoppade inte och sa inget. Jag har betämt mig för att låta bli..jag vill ha sex…har så mkt lust, men inser att det inte finns en chans just nu.

 35. Lovisa skriver:

  Testade att smörja med barnolja igår. Det bränner, som eld. Jag vill gråta.

 36. sofi skriver:

  Jag är en tjej på snart 21 år.
  Jag började få mina problem för närmare 2 år sen. Började fundera men stötte bort tankarna att de skulle vara något problem.Men jag hade sex och det gjorde ont som fan, men jag gjorde de för min sambos skull.
  För 2 månader sen ramlade jag över en sida som beskrev vad vestibulit var. Jag ropade på min sambo och började stor böla! För då ramlade allting på plats. Han blev också glad för han trodde att jag inte tände på honom längre då de aldrig var jag som tog initiativ till sex. sedan när jag torkat tårarna blev jag as förbannad. arg över att de inte skrivs så mycket om vestibulit för om jag vetat tidigare så hade de här aldrig fått gå så långt för mig. Nu gör de ont för mig när jag för in en tampong. Imorgon ska jag till en kvinnoklinik och träffa en speciallist på vestibulit området.

  Men ett tips som jag inte själv provat men som jag nog ska prova är en sak som kvinnor får testa om de har slidkramp. Man tar ”plastgrejer” (ser typ ut som provrör eller dildos) i olika stl och börjar med en liten och för in den och låter den vara där ett tag. så man ligger med den i och vänjer sig och slappnar av. sedan när det känns bra tar man en större stl osv. jag ska rådfråga imorgon om det är något läkaren rekomenderar. Själv tycker jag de låter som en as bra grej!

 37. C skriver:

  Jag har ont även när jag inte har sex. Smärtan kommer och går och när den är som värst så orkar ja knappt röra på mig….
  Mina föräldrar tycker att jag är lat, fast min mamma vet att jag har problem och det känns pinsamt att prata om det.
  Tack vare hur hemskt det kan kännas när jag inte ens rör på mig ibland, så vågar jag inte ens tänka på att ha sex. Därför är jag en snart tjugoårig oskuld. :/
  Iallafall så skriver jag därför att jag snart ska på semester till Rom och smärtan har förstört mina semestrar FÖR många gånger och nu vill jag veta om nån har något tips för när man reser?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *