5 frågor till Inga Sjöberg

Inga Sjöberg jobbar som docent, distriktsläkare och gynekolog i Umeå och står bakom flera avhanglingar om vulva vestibulit. Vi fick tillfälle att ställa 5 korta frågor till henne om vestibulit.

Hur länge har du jobbat med vestibulit?
25-30 år

Vad anser du är den största orsaken eller orsakerna till att man får vestibulit?
En kombination av ökat /smärt/känslighet och stress dvs inte riktigt närvaro i kroppen.

Vad är den vanligaste behandling mot vestibulit som du ger dina patienter?
Under åren har det växlat. Numer: utförlig information om hur det uppkommit, råd ang. desensibilisering (samlagsuppehåll + sensualitetetsträning), bäckenbottenträning (eftersom de flesta är spända där).

Hur långt har forskningen kommit inom vestibulit? Finns det någon orsak eller behandling som forskare fokuserar på i nuläget?
En kombination av ökat /smärt/känslighet och stress dvs inte riktigt närvaro i kroppen.

Om du fick ge ett råd till en tjej som fått diagnosen vestibulit, vad skulle det vara?
Det är bättre att aldrig få vestibulit dvs lära sig lyssna på kroppen och aldrig, aldrig ha samlagssex om det gör ont. Aldrig, aldrig heller ha samlag annat än om du har lust – ALDRIG ställa upp!

Inga Sjöberg har bla. medverkat i dessa avhandlingar:

 • Vulvar vestibulitis: a multi-factorial condition. (Maj 2001)
 • Acupuncture for the treatment of vulvar vestibulitis: a pilot study. (Maj 2001)
 • Vulvar vestibulitis: medical, psychosexual and psychosocial aspects, a case-control study. (Oktober 2000)

Läs om dessa och fler avhandlingar under Om vestibulit: Avhandlingar.

32 Responses to “5 frågor till Inga Sjöberg”

 1. Pontus skriver:

  Det är ju lätt att säga att man aldrig skall ställa upp. Säkert bra för vestibulit-symptomet. Men för förhållandet med mannen då? Att följa detta råd kan ju innebära att man blir ensam. Och blir ens symptom bättre då? Nej, det här rådet verkar inte vara speciellt professionellt. Man måste alltid tänka ett steg längre! Tar man bort myggorna försvinner fåglarna.

 2. Pontus skriver:

  Det är ju lätt att säga att man aldrig skall ställa upp. Säkert bra för vestibulit-symptomet. Men för förhållandet med mannen då? Att följa detta råd kan ju innebära att man blir ensam. Och blir ens symptom bättre då? Nej, det här rådet verkar inte vara speciellt professionellt. Man måste alltid tänka ett steg längre! Tar man bort myggorna försvinner fåglarna.

 3. Vilma skriver:

  Det handlar ju inte om att man ska säga nej till sex utan att säga nej till sex om man inte vill. Om man ställer upp för ofta fast man inte är upphetsad och inte vill så kommer relationen ändå ta slut för eller senare. En relation bygger på att man är ärliga mot varandra och sig själva. Samma gäller för mannen. Män ska ju inte heller ställa upp bara för att för då försvinner till slut lusten.

 4. Vilma skriver:

  Det handlar ju inte om att man ska säga nej till sex utan att säga nej till sex om man inte vill. Om man ställer upp för ofta fast man inte är upphetsad och inte vill så kommer relationen ändå ta slut för eller senare. En relation bygger på att man är ärliga mot varandra och sig själva. Samma gäller för mannen. Män ska ju inte heller ställa upp bara för att för då försvinner till slut lusten.

 5. Pontus skriver:

  Nu har nog Vilma missförstått mig och texten ovan som jag vill reda ut. Det står att man ALDRIG skall ställa upp. Men det menas ju inte bara samlagssex utan all annan sex också. Så tolkar jag det som skrivits och det var det som var utgångspunkten för det jag skrev ovan. Sedan är det ju självklart att man inte skall ha samlagssex om det gör ont för kvinnan. Det är väl ingen normal man som vill ha sådan sex. Men den som skrivit texten menar ju inte så. Utan har man inte lust med sex så skall man inte ha sex. Även om motparten vill. Så upprepas det ”ALDRIG ställa upp”. Och det är det här jag tycker är så oprofessionellt. Ett par som älskar varandra. Den ena inser att han/hon inte kan eller vill ha sex men inser att den andra vill. Då får man ställa upp! Det finns fingrar och händer att använda t.ex. Penetration behöver ju inte ske för att man ställer upp för den andra.

  Slutligen vill jag tillägga att skälet till att jag är här är att min kvinna trodde sig ha vestibulit. Jag visste inte vad det var så jag har nu läst på. Hon har dock andra problem som är nog så illa men är övergående. Men vi har det fint ihop ändå. Hon ställer upp! Och njuter av att jag njuter!

  Nu lämnar jag den här diskussionen så får ni sedan basunera ut vilka budskap ni själva vill. Tycker bara att det är synd om förhållanden skall ta slut genom de uppmaningar som här finns.

 6. Pontus skriver:

  Nu har nog Vilma missförstått mig och texten ovan som jag vill reda ut. Det står att man ALDRIG skall ställa upp. Men det menas ju inte bara samlagssex utan all annan sex också. Så tolkar jag det som skrivits och det var det som var utgångspunkten för det jag skrev ovan. Sedan är det ju självklart att man inte skall ha samlagssex om det gör ont för kvinnan. Det är väl ingen normal man som vill ha sådan sex. Men den som skrivit texten menar ju inte så. Utan har man inte lust med sex så skall man inte ha sex. Även om motparten vill. Så upprepas det ”ALDRIG ställa upp”. Och det är det här jag tycker är så oprofessionellt. Ett par som älskar varandra. Den ena inser att han/hon inte kan eller vill ha sex men inser att den andra vill. Då får man ställa upp! Det finns fingrar och händer att använda t.ex. Penetration behöver ju inte ske för att man ställer upp för den andra.

  Slutligen vill jag tillägga att skälet till att jag är här är att min kvinna trodde sig ha vestibulit. Jag visste inte vad det var så jag har nu läst på. Hon har dock andra problem som är nog så illa men är övergående. Men vi har det fint ihop ändå. Hon ställer upp! Och njuter av att jag njuter!

  Nu lämnar jag den här diskussionen så får ni sedan basunera ut vilka budskap ni själva vill. Tycker bara att det är synd om förhållanden skall ta slut genom de uppmaningar som här finns.

 7. Vilma skriver:

  Hej Pontus!

  Självklart är det samlag som texten syftar på. ”Aldrig, aldrig heller ha samlag annat än om du har lust – ALDRIG ställa upp!”

  Har man inte lust så kan det vara direkt skadlig att ha samlag då slemhinnorna blir skadade och vestibulit kan uppstå. Att ”ställa upp” handlar just om att ha sex fast man inte har lust. Älskar man varandra så är man mån om hur den andra mår och jobbar tillsammans för att bygga upp lusten. Att ”ställa upp” tar död på lusten.

  Om din flickvän ”ställer upp” och njuter av det så är det ju grymt bra! Så länge inte slemhinnor skadas och båda njuter av det så ska man verligen unna varandra!

  Hoppas din tjej har vestibulit och att allt ordnar sig!

  /Vilma

 8. Vilma skriver:

  Hej Pontus!

  Självklart är det samlag som texten syftar på. ”Aldrig, aldrig heller ha samlag annat än om du har lust – ALDRIG ställa upp!”

  Har man inte lust så kan det vara direkt skadlig att ha samlag då slemhinnorna blir skadade och vestibulit kan uppstå. Att ”ställa upp” handlar just om att ha sex fast man inte har lust. Älskar man varandra så är man mån om hur den andra mår och jobbar tillsammans för att bygga upp lusten. Att ”ställa upp” tar död på lusten.

  Om din flickvän ”ställer upp” och njuter av det så är det ju grymt bra! Så länge inte slemhinnor skadas och båda njuter av det så ska man verligen unna varandra!

  Hoppas din tjej har vestibulit och att allt ordnar sig!

  /Vilma

 9. Evelina skriver:

  jag förstår inte, jag har inte fått vestibulit av att ha sex fast jag inte ville. har troligen inte ens fått pga sex!

 10. Evelina skriver:

  jag förstår inte, jag har inte fått vestibulit av att ha sex fast jag inte ville. har troligen inte ens fått pga sex!

 11. Tessa skriver:

  Jag är sååååå trött på argumentet att kvinnor på något sätt skulle orsaka detta problem genom att vara svaga och ha sex mot sin vilja. Säkerligen kan det stämma för några, men det är definitivt inte en av grundförutsättningarna för vestibulit. Vekligen inte för mig i alla fall.

  De argument som talar om ”vilken sorts kvinna” som får problem kommer under hela den tid som ämnet anses tabubelagt att vara felaktiga – eftersom de endast kommer att tala om de kvinnor som söker sig till vården – alltså de kvinnor som tar sig själva och sin sexualitet på så stort allvar, att de trots korkade gynekologer, stenålderssexualmoral och förtigningsbemötanden förhärdar och söker vidare tills de hittar svar på varför sex plötsligt gör ont.

  Stå på er – det finns lösningar! Det är inte alls någon lösning att offerförklara er dock -hoppa över den biten. Det är bara ett uttryck för hur otroligt svårt det är att hitta hjälp, och för att vi så lätt tror att vi måste vara offer för att få hjälp överhuvud taget. Dialogen med gynekologer skapar denna idé. De är inte ens beredda att lyssna om vi inte slänger upp oss i en total pieta i gynstolen.

 12. Tessa skriver:

  Jag är sååååå trött på argumentet att kvinnor på något sätt skulle orsaka detta problem genom att vara svaga och ha sex mot sin vilja. Säkerligen kan det stämma för några, men det är definitivt inte en av grundförutsättningarna för vestibulit. Vekligen inte för mig i alla fall.

  De argument som talar om ”vilken sorts kvinna” som får problem kommer under hela den tid som ämnet anses tabubelagt att vara felaktiga – eftersom de endast kommer att tala om de kvinnor som söker sig till vården – alltså de kvinnor som tar sig själva och sin sexualitet på så stort allvar, att de trots korkade gynekologer, stenålderssexualmoral och förtigningsbemötanden förhärdar och söker vidare tills de hittar svar på varför sex plötsligt gör ont.

  Stå på er – det finns lösningar! Det är inte alls någon lösning att offerförklara er dock -hoppa över den biten. Det är bara ett uttryck för hur otroligt svårt det är att hitta hjälp, och för att vi så lätt tror att vi måste vara offer för att få hjälp överhuvud taget. Dialogen med gynekologer skapar denna idé. De är inte ens beredda att lyssna om vi inte slänger upp oss i en total pieta i gynstolen.

 13. caroline skriver:

  det bästa jag har hört var att min vestibulit/slidkramp orsakades av att jag vaxade mig!! gammaldaxtänkande!! sexologen (kerstin granlund) som jag träffade förklarade snällt för mig att detta var gamla stofiler (men även andra unga inom vården) som yttrade sig på det viset för att de talade utifrån sina egna värderingar. mitt hår sitter på utsidan och vestibuliten på insidan!! de har ingen koppling till varandra!!

 14. caroline skriver:

  det bästa jag har hört var att min vestibulit/slidkramp orsakades av att jag vaxade mig!! gammaldaxtänkande!! sexologen (kerstin granlund) som jag träffade förklarade snällt för mig att detta var gamla stofiler (men även andra unga inom vården) som yttrade sig på det viset för att de talade utifrån sina egna värderingar. mitt hår sitter på utsidan och vestibuliten på insidan!! de har ingen koppling till varandra!!

 15. Fanny skriver:

  hahaha vilket fantastiskt råd till någon som fått diagnosen vestibulit. det vore bättre om du inte fått det. ja, det ska jag tänka på i fortsättningen. att det hade varit bättre om jag inte fått vestibulit. tack så mycket.

 16. Fanny skriver:

  hahaha vilket fantastiskt råd till någon som fått diagnosen vestibulit. det vore bättre om du inte fått det. ja, det ska jag tänka på i fortsättningen. att det hade varit bättre om jag inte fått vestibulit. tack så mycket.

 17. Mary skriver:

  Jag tycker också hennes råd inte är så hjälpsamma. Jag har haft helt fantastiskt sex i mitt liv, sen började det göra ont en gång och jag avbröt samlaget. Hade samlagsuppehåll många månader men det löste inte problemet. Har nu världens bästa pojkvän och vi ska ta oss igenom det här tillsammans. Jag är en tjej med stor självrespekt och jag känner inte alls igen mig i tjejen som ”ställer upp fast hon inte vill”.

  Jag har stor sexlust och den försvann ju inte bara för att jag hade vestibulit. Jag trodde det skulle gå över så jag testade ha sex igen men fick lov att avbryta samlaget igen. Detta medförde säkert att mina slemhinnor blev känsligare. Men skillnaden är att jag försökte ha sex igen för att jag var kåt och älskar att ha sex, alltså för min egen skull inte bara för att behaga en kille. Jag tror att vestibulit är något väldigt komplicerat, en diagnos som innefattar många individuella fall och förklaringar, därför kan det ibland vara svårt att ge sådana generella råd till tjejer med vestibulit.

  Hennes råd här låter nästan som hon säger ”om du bara hade lyssnat på din kropp hade du aldrig fått vestibulit”. Jag förstår att man försöker uppmuntra tjejer att bara sex när man är upphetsad och inte utsätta sina slemhinnor för onödig påfrestning. Men jag vet så många som har ”ställt upp” på sex som inte fått vestibulit samtidigt som jag vet så många som aldrig skulle ”ställa upp” för sex och ändå fått det.

  Jag tycker detta bidrar till att jag många gånger ”skäms” att jag har vestibulit. Vill inte att folk ska tror att jag bara gått runt och ”ställt upp” för sex.

 18. Mary skriver:

  Jag tycker också hennes råd inte är så hjälpsamma. Jag har haft helt fantastiskt sex i mitt liv, sen började det göra ont en gång och jag avbröt samlaget. Hade samlagsuppehåll många månader men det löste inte problemet. Har nu världens bästa pojkvän och vi ska ta oss igenom det här tillsammans. Jag är en tjej med stor självrespekt och jag känner inte alls igen mig i tjejen som ”ställer upp fast hon inte vill”.

  Jag har stor sexlust och den försvann ju inte bara för att jag hade vestibulit. Jag trodde det skulle gå över så jag testade ha sex igen men fick lov att avbryta samlaget igen. Detta medförde säkert att mina slemhinnor blev känsligare. Men skillnaden är att jag försökte ha sex igen för att jag var kåt och älskar att ha sex, alltså för min egen skull inte bara för att behaga en kille. Jag tror att vestibulit är något väldigt komplicerat, en diagnos som innefattar många individuella fall och förklaringar, därför kan det ibland vara svårt att ge sådana generella råd till tjejer med vestibulit.

  Hennes råd här låter nästan som hon säger ”om du bara hade lyssnat på din kropp hade du aldrig fått vestibulit”. Jag förstår att man försöker uppmuntra tjejer att bara sex när man är upphetsad och inte utsätta sina slemhinnor för onödig påfrestning. Men jag vet så många som har ”ställt upp” på sex som inte fått vestibulit samtidigt som jag vet så många som aldrig skulle ”ställa upp” för sex och ändå fått det.

  Jag tycker detta bidrar till att jag många gånger ”skäms” att jag har vestibulit. Vill inte att folk ska tror att jag bara gått runt och ”ställt upp” för sex.

 19. Yogi skriver:

  Jag håller med dig Mary. Dåligt formulerade råd och inte några man kan generalisera. Såklart d inte stämmer på alla så lite dåligt om man tutar ut den bilden av att alla har vestibulit pga detta. o att hon inte gav några råd till de som lider av vestibulit. Själv så är jag väl nånstans där mitt emellan. En lång tid hade jag sex även om jag visste att d skulle göra ont efteråt. men jag VAR kåt och VÅT, och d kändes bra under sexet. jag ville ha sex, o ja ville så gärna att d int sku göra ont. först väldigt sent när d blivit mycket värre o d gjorde ont hela tiden under sexet så var d kanske ett par gånger ja hade sex fast ja hellre sku ha låtit bli. på ett sätt ångrar jag de men där va önskan att få vara ”normal” så stor. där så ville en del av mig men andra delen var rädd för smärtan. nu har jag inte haft sex på flera månader o gjort klart för pojkvännen att d bara blir värre om ja gör de.
  visst har samhällets syn på sex påverkat en hel del men d är inte heller så att ja gått runt o haft sex när jag är torr som fan! kanske mest d att jag inte avbröt fast d började gö ont. är man svag för de lr är d bara att man vill så gärna o int vill ge upp? borde väl ha insett att genast sluta när d gör ont men va gör man när man sökt hjälp men ingen hjälpt en o man vet int ens varför det gör ont.

 20. Yogi skriver:

  Jag håller med dig Mary. Dåligt formulerade råd och inte några man kan generalisera. Såklart d inte stämmer på alla så lite dåligt om man tutar ut den bilden av att alla har vestibulit pga detta. o att hon inte gav några råd till de som lider av vestibulit. Själv så är jag väl nånstans där mitt emellan. En lång tid hade jag sex även om jag visste att d skulle göra ont efteråt. men jag VAR kåt och VÅT, och d kändes bra under sexet. jag ville ha sex, o ja ville så gärna att d int sku göra ont. först väldigt sent när d blivit mycket värre o d gjorde ont hela tiden under sexet så var d kanske ett par gånger ja hade sex fast ja hellre sku ha låtit bli. på ett sätt ångrar jag de men där va önskan att få vara ”normal” så stor. där så ville en del av mig men andra delen var rädd för smärtan. nu har jag inte haft sex på flera månader o gjort klart för pojkvännen att d bara blir värre om ja gör de.
  visst har samhällets syn på sex påverkat en hel del men d är inte heller så att ja gått runt o haft sex när jag är torr som fan! kanske mest d att jag inte avbröt fast d började gö ont. är man svag för de lr är d bara att man vill så gärna o int vill ge upp? borde väl ha insett att genast sluta när d gör ont men va gör man när man sökt hjälp men ingen hjälpt en o man vet int ens varför det gör ont.

 21. Mary skriver:

  Jag håller med Yogi, jag fortsatte försöka ha sex för att jag trodde det skulle gå över. Att jag bara skulle bli lite varm i kläderna. De råd man fick var ju alltid typ ”drick lite alkohol så ska du se att du slappnar av”. Jag prövade och ibland var det helt utan problem och helt fantastiskt och ibland var jag tvungen att avbryta för det gjorde ont. Då blev det alltid en lite jobbig stämning eftersom vissa killar tolkade detta som att jag inte var intresserad och upphetsad och jag hade ingen aning vad jag skulle säga. Jag hade ingen aning varför det blev så. Det var nog det jobbigaste med det hela.

  Men samtidigt gjorde jag precis som många gynkologer råder en att göra. Samlagsuppehåll i några månader och sen försiktigt sex. Och jag tror det fungerar för många, men av många olika anledninar fungerade det inte för mig.

  Forskningen går dock framåt och de har redan sett att det finns olika slags vestibulit som uppkommit på olika sätt och därmed har olika behandlingsätt.

 22. Mary skriver:

  Jag håller med Yogi, jag fortsatte försöka ha sex för att jag trodde det skulle gå över. Att jag bara skulle bli lite varm i kläderna. De råd man fick var ju alltid typ ”drick lite alkohol så ska du se att du slappnar av”. Jag prövade och ibland var det helt utan problem och helt fantastiskt och ibland var jag tvungen att avbryta för det gjorde ont. Då blev det alltid en lite jobbig stämning eftersom vissa killar tolkade detta som att jag inte var intresserad och upphetsad och jag hade ingen aning vad jag skulle säga. Jag hade ingen aning varför det blev så. Det var nog det jobbigaste med det hela.

  Men samtidigt gjorde jag precis som många gynkologer råder en att göra. Samlagsuppehåll i några månader och sen försiktigt sex. Och jag tror det fungerar för många, men av många olika anledninar fungerade det inte för mig.

  Forskningen går dock framåt och de har redan sett att det finns olika slags vestibulit som uppkommit på olika sätt och därmed har olika behandlingsätt.

 23. Appia skriver:

  Om man tror att ett förhållande tar slut bara för att en partner med vestibulit inte ställer upp på att ha samlag, undrar man hur det står till med sexlivet och varför människor överhuvudtaget är tillsammans.
  Det finns många olika sätt att ha sex utan att det för den sakens skull ska behöva leda till vestibulit.

 24. Appia skriver:

  Om man tror att ett förhållande tar slut bara för att en partner med vestibulit inte ställer upp på att ha samlag, undrar man hur det står till med sexlivet och varför människor överhuvudtaget är tillsammans.
  Det finns många olika sätt att ha sex utan att det för den sakens skull ska behöva leda till vestibulit.

 25. Appia skriver:

  Jag menar alltså att samlag, med det traditionella in-och-ut-penetrerandet kan vara en av orsakerna till vestibulit-besvären och att ett förhållande inte behöver ta slut bara för att man inte nödvändigtvis måste tillämpa det när man älskar med varandra.

  Till slut vill jag bara säga: kvinnor, bejaka er själva, ta hand om er själva och
  mer orgasm åt kvinnorna!!!

 26. Appia skriver:

  Jag menar alltså att samlag, med det traditionella in-och-ut-penetrerandet kan vara en av orsakerna till vestibulit-besvären och att ett förhållande inte behöver ta slut bara för att man inte nödvändigtvis måste tillämpa det när man älskar med varandra.

  Till slut vill jag bara säga: kvinnor, bejaka er själva, ta hand om er själva och
  mer orgasm åt kvinnorna!!!

 27. N skriver:

  Inga Sjöberg, du har fördomar om individer som har vestibulit, du tror att det handlar om att man ställer upp mot sin vilja, kanske ska man skylla sig själv också? Du är gammaldags och dömande

 28. N skriver:

  Inga Sjöberg, du har fördomar om individer som har vestibulit, du tror att det handlar om att man ställer upp mot sin vilja, kanske ska man skylla sig själv också? Du är gammaldags och dömande

 29. M skriver:

  Min erfarenhet är att det inte räcker att vara våt och kåt man måste vara svullen oxå, alltså rejält blodfylld i underlivet! OBS! man kan vara skitkåt, våt och få orgasm utan att vara blodfylld i underlivet, det är olika saker!
  Skulle inte förvåna mig om vestibulit även har med cirkulationen och sköldkörteln att göra. Jag blev frisk efter att jag hade haft överfunktion av sköldkörteln, som jag vägrade behandla med skolmedicin. Jag blev frisk från hypertyreosen/struman med hjälp av alternativmedicin och som en överraskning blev jag av med vestibuliten jag haft i 25 år!
  Jag har även tagit niacin=vitamin B3 (som ger flush) och tycker det har haft en psitiv effekt på längre sikt.

 30. M skriver:

  Min erfarenhet är att det inte räcker att vara våt och kåt man måste vara svullen oxå, alltså rejält blodfylld i underlivet! OBS! man kan vara skitkåt, våt och få orgasm utan att vara blodfylld i underlivet, det är olika saker!
  Skulle inte förvåna mig om vestibulit även har med cirkulationen och sköldkörteln att göra. Jag blev frisk efter att jag hade haft överfunktion av sköldkörteln, som jag vägrade behandla med skolmedicin. Jag blev frisk från hypertyreosen/struman med hjälp av alternativmedicin och som en överraskning blev jag av med vestibuliten jag haft i 25 år!
  Jag har även tagit niacin=vitamin B3 (som ger flush) och tycker det har haft en psitiv effekt på längre sikt.

 31. I skriver:

  Många kloka inlägg här. Det var länge sedan jag orkade söka gynekologhjälp för min vestibulit eller vara inne på en sån här sida, men nu kände jag att det var dags igen. Jag har haft vestibulit i ca 14 år, med ett uppehåll under några månader då jag träffade en kille som det plötsligt fungerade med (!). Jag har funderat mycket på vad det var som gjorde att det fungerade ett tag och sedan gick förlorat? Jag tror som M att det absolut kan ha med cirkulationen att göra, under perioden som vestibuliten försvann cyklade och promenerade jag ett par timmar varje dag. Nu ska jag ta upp träningen igen och jag ska även testa med niacin. Tack M för dina tips.

  Jag vill också berätta att jag råkat ut för en massa otrevliga gynekologer med oförsiktiga undersökningar och dömande råd. Jag var en tjej som älskade sex, både med mig själv och andra och har sedan vestibuliten haft svårt att få tillbaka lusten på samma sätt. Det är inte bara det att det kan vara svårt att känna sig tillräcklig för en relation, jag kan ibland undra vart ”jag” tog vägen, och jag upplever det som en sorg.

  Jag hoppas av hela mitt hjärta att forskningen och synen på vestibulit går framåt och att vi alla kan få möjligheten att läka våra kroppar för vår egen njutnings skull!

 32. I skriver:

  Många kloka inlägg här. Det var länge sedan jag orkade söka gynekologhjälp för min vestibulit eller vara inne på en sån här sida, men nu kände jag att det var dags igen. Jag har haft vestibulit i ca 14 år, med ett uppehåll under några månader då jag träffade en kille som det plötsligt fungerade med (!). Jag har funderat mycket på vad det var som gjorde att det fungerade ett tag och sedan gick förlorat? Jag tror som M att det absolut kan ha med cirkulationen att göra, under perioden som vestibuliten försvann cyklade och promenerade jag ett par timmar varje dag. Nu ska jag ta upp träningen igen och jag ska även testa med niacin. Tack M för dina tips.

  Jag vill också berätta att jag råkat ut för en massa otrevliga gynekologer med oförsiktiga undersökningar och dömande råd. Jag var en tjej som älskade sex, både med mig själv och andra och har sedan vestibuliten haft svårt att få tillbaka lusten på samma sätt. Det är inte bara det att det kan vara svårt att känna sig tillräcklig för en relation, jag kan ibland undra vart ”jag” tog vägen, och jag upplever det som en sorg.

  Jag hoppas av hela mitt hjärta att forskningen och synen på vestibulit går framåt och att vi alla kan få möjligheten att läka våra kroppar för vår egen njutnings skull!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *