Jag kan ha sex igen

När jag var 15 år drabbades jag av vestibulit, efter att bara ha varit sk sexuellt aktiv i någon månad. Jag är nu 17 år och har blivit mycket bättre, nu har jag till och med ett fungerande sexliv. Jag delar med mig med min historia, och vad jag gjort för att bli bättre, och hoppas att jag ska kunna hjälpa, och ge hopp till några av er därute.

Mina besvär började under en mensperiod, då jag använde tamponger, det sved när jag skulle föra in den. Den sved även när jag kissade. Då misstänkte jag en urinvägsinfektion, men så var inte fallet. När jag hade samlag med min dåvarande pojkvän gjorde det jätteont, ja ni vet ju.. och efteråt låg jag och höll emot för att tårarna inte skulle komma, och att kissa efteråt gjorde fruktansvärt ont.

Efter ett tag pratade jag med min mamma om problemen, och hon kopplade ihop det med svampinfektion, jag behandlades, men det blev inte bättre.
Till slut sökte jag upp ungdomsmottagningen. Där gjordes undersökningar flera gånger om med olika barnmorskor, och alla prover som kunde tas, togs. Ingen visste vad det kunde vara. Till slut fick jag träffa en hudläkare, och fick då diagnosen vestibulit. Han berättade för mig att det antagligen skulle gå över, det kunde ta månader, år. Det fanns inga genvägar, utan det var bara att vänta ut det.

Uppmuntrande för en ung tjej, med pojkvän, och samhällets syn på sex, där man ska ställa upp så ofta som möjligt. Då jag fick reda på att det var vestibulit jag drabbats av, hade det tagit slut med min förra pojkvän, av helt andra orsaker, och jag hade precis inlett ett nytt förhållande, som tur var, var denna kille mycket mer förstående än den förra. Vårat sexliv innehöll inget penetrationssex, men det fungerade bra.

Vid den tidpunkten hade jag så ont att jag knappt kunde sitta, smärtan fanns där konstant, jag använde bedövningssalva och ibland värktabletter för att överhuvudtaget kunna fortsätta ett normalt liv.

Desperat började jag söka på internet, för att hitta andra som drabbats, info sidor, vad som helst. Jag hittade lite grann, och bara att få lära andra kvinnors berättelser fick tårarna att komma, en lättnad av att veta att jag inte var ensam. Jag hade aldrig hört talas om detta problem innan, och kände mig helt ensam. Jag hittade även några tips om vad man kunde göra, och vad andra gjort, som kanske spelat in för deras tillfrisknande. Jag snappade upp det jag kunde, och det här har jag gjort, och också antagligen spelat in till att jag blivit bättre:

-Från den dagen jag fick diagnosen har jag smörjt in området som gjort ont, i början med barnolja, men nu senare med apotekets ”creme intim” i liten vit tub med rosa lock, den verkar även lugnande, som är skönt om det när det gör ont. I början fick jag knappt in ett finger, och det gjorde jätteont, även långt efter. Men så småningom blev det bättre, man lär sig att sina egna fingrar inte gör ont. Sluta inte även fast det verkar hopplöst, det kommer att löna sig!
-Jag äter tabletter som innehåller koppar och zink, som ska hjälpa till att bygga upp immunförsvaret.
-Jag äter även omega-3, som ska vara bra för slemhinnorna.
-Vid mens använder jag inga tamponger, utan endast bindor från apoteket, för att de tydligen andas bättre än andra märken.
-Jag använder bara bomullstrosor och sover utan, för att lufta så mycket som möjligt.
-Jag tvättar underlivet med endast vatten.

Säg alltid till när det gör ont, tvingar du dig själv att genomgå smärtan vid tex samlag kommer inte bli bättre.
Berätta för din partner om dina besvär. Ställer du upp utan att du vill kommer du att koppla ihop sex med smärta, och det kommer att förstöra för dig länge. Killar är inte så fixerade vid sex som man kanske tror, och är han det, och inte kan acceptera ditt problem är han inte värd dig!

När du blir bättre:
Ha aldrig sex om du inte är upphetsad. Ju våtare du är, desto mindre ont kommer det att göra. Det är viktigt att din partner vet om detta, och ser till att inte påbörja samlag om du inte är våt.

Anledningen till att jag fick problemen tror jag mycket väl kan vara att pojkvännen som jag hade då jag fick besvären, och också var min första, pressade mig lite för hårt, gav mig skuldkänslor då jag inte ställde upp, och övertalade mig att ha sex då jag egentligen inte ville.

Nu, två år senare, är jag mycket bättre. Nu har jag även ett fungerande sexliv. Sex som förut var något jag var skyldig att göra, eller som något som orsakade mig smärta är nu något njutningsfullt.

Stå på er och lägg energi på att bli bättre, jag lovar att det kommer att löna sig!

Moa

11 Responses to “Jag kan ha sex igen”

 1. camilla skriver:

  Tack för den här artikeln!

  Jag har verkligen mått så oerhört dåligt pågrund av mina problem eftersom att varken gynekologer eller barnmorskor har lyssnat eller tagit mig på allvar. Trots att min pojkvän är underbar och trots att vi pratar om det ofta har jag känt mig så otroligt ensam. Det är underbart att få läsa att man faktiskt kan bli bättre och att det finns ett ljus i tunnelns slut.

 2. Ulf Claesson skriver:

  Grattis! Hoppas det håller i sig..

 3. Jasmine skriver:

  Tack, tack, tack!

  Det kändes precis som att den här texten lika väl kunde ha handlat om mig! Jag är 15 år och jag har samma problem. Man känner sig ensammast i världen och det är fruktansvärt att känna att alla kan, utom jag. Mitt i all förtvivlan, är det underbart att få höra att det faktiskt går att bli bättre!

  Grattis till dig också!

 4. Lisa skriver:

  blir så glad när jag läser detta har haft samma prblem i ett halv år nu, och hoppas verkligen att det ska lösa sig, även fast allt känns väldigt mörkt ibland. grattis till dig! det är är inget problem någon skulle behöva ha, och inget jag nes trodde man skulle kunna få, men det känns bra att det finns andra med samma problem och att folk börjar ta llt på lite mer allvar.

 5. Stina skriver:

  Jag säger som de andra: TACK!

  Jag har något vad jag tror är vestibulit & det känns så otroligt skönt att höra att du har blivit av med det, att möjligheten finns! För innan jag läste den här artikeln kändes det helt omöjligt att bli av med det.. Jag hade ställt in mig på att få ha det här resten av livet..

  Tack tack tack för dina tips & för hoppet!

 6. jenny skriver:

  Blir så glad av att läsa detta. Jag har aldrig vågat mig till en mottagning eller berättat om mina problem för någon. Jag är 18 nu och jag har alltid haft ont sedan min sexdebut (15). Den här sidan har inspirerat mig och fått mig att inse att jag inte är själv. Jag är trött på att göra saker jag inte vill och ha en ständigt brännande känsla. Jag känner att det är dags att göra något åt det och inte acceptera läget. Bland annat din text har fått mig att vilja kämpa och jag tänker inte skämmas eller ge mig. Vad härligt att det finns en hemsida för sånt här!

 7. chakri skriver:

  känns verkligen bra att läsa det här. ger lite hopp. känns så omöjligt just nu, känns att de aldrig blir bättre när de under senaste året bara blivit sämre och sämre! men måste försöka tänka positivt o tro att de kan bli bättre :) känns så skönt att höra att andra gått igenom helt samma sak!

 8. Nerine skriver:

  Härligt att vara av med det!!! Själv har jag haft problem och inte kunnat ha sex på 10 år… har börjat tappat hoppet!! Men det är alltid lite uppmuntranade när de finns dom som lyckas!!

 9. JS skriver:

  TACK TACK TACK!!!! För världens största uppmuntran!!!!!
  Jag blir så tacksam och glad av att veta att jag inte är ensam,utan har medsystrar som sitter i samma sitts. <3

  Jag blir så glad över att höra att jag kan bli bra från detta fruktansvärlda som plågat mig så hårt! TACK för den bästa artikeln som jag nånsin läst!!!!!!!!

  <3 /JS

 10. Sasha skriver:

  Sitter här ensam i mitt kök och röker cigarett efter cigarett och bara gråter. Min man ligger och sover och har ingen aning om att jag inte kan sova. Natt efter natt… Han är världens underbaraste man men ändå känns det som att han inte förstår. Det känns som att jag är den mest ensamma människan i världen med något konstigt problem som jag inte ens visste existerade för 8 månader sedan. Men det känns verkligen skönt att veta att det finns andra som jag. Allting du skriver och varenda kommentar som står under texten känns som om det var jag som skrev de. Ett STORT grattis till dig för att du lyckats så långt och jag önskar dig all lycka i fortsättningen!

 11. Angela skriver:

  Åh, tack så mycket! Jag känner verkligen igen mig och det måste nästan vara detta jag också har! Det gör ont varje gång jag har sex om jag inte är så våt att det rinner typ, vilket händer mer och mer sällan. Hur som helst, fantastisk berättelse och tack så mycket för att du ville dela med dig. :)Grattis till att allt har gått så bra, och lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *