Säg nej till sex

Ska jag ställa upp eller inte? Kommer han bli sur om jag säger nej? Vad ska jag ha för ursäkt? Det kanske är värt att ställa upp ändå, så slipper jag krångla mig ur det?
Att säga nej till sex är inte alltid problemfritt. Att ”uppoffra” sig för att slippa ”tjafset” om varför man inte vill kan ibland kännas enklare än att krysta fram ett simpelt ”nej”.
Varför är det så svårt att säga nej?

Jag sitter framför tv:n. De bra programmen är slut för länge sen. Jag ska upp tidigt imorgon, men jag vågar inte gå och lägga mig.
Min kille står och borstar tänderna.
– Ska inte du också gå och lägga dej?
Jag hör mig själv svara:
– Det är så intressant på tv. Du kan gå och lägga dej innan mig.
Han muttrar och går in i sovrummet. Efter ett tag blir det tyst och jag anar att han har somnat. Jag smyger in i sovrummet och kurar ihop mig på ena sänghalvan. Nu följer de kritiska minuterna. Han grymtar till en aning och lägger sin arm runt mig. Jag tänker ”Vakna inte. Vakna inte”. Telepatin fungerar inte, utan han börjar smeka mig. Hans smekningar gör ont för jag vill inte att han ska ta i mig. Jag vet vad de smekningarna betyder. De betyder att han vill ha sex. Jag vill inte. Jag har inte velat på flera veckor. Hans smekningar fortsätter och det betyder att jag har ett val: ställa upp eller säga nej.
Jag sa ”nej” igår vilket betyder att jag BORDE säga ”ja” idag. Annars blir han kanske sur och vresig. Om jag säger ”ja” idag, då är det ok att säga ”nej” imorgon. Men om jag säger ”nej” idag MÅSTE jag säga ”ja” imorgon och tänk om jag vill ännu mindre imorgon?
Orden snurrar i huvudet. Runt och runt.
Jag hör mig själv säga ”ja”. Som så många gånger förut.
Det gör ont. Jag mår illa efteråt, men är samtidigt glad eftersom jag slipper ha sex imorgon. Imorgon är det ok att säga ”nej”.
Ju mer jag ställer upp, desto mindre vill jag ha sex och desto ondare gör det. Jag blir mer och mer stressad över att jag inte har någon sexlust.
Jag vill vara den perfekta flickvännen som är glad, nöjd och kåt. Men jag kan inte. Jag är rädd för att göra honom besviken.

I dagens samhälle förmedlas en kvinnobild som skriker sex. Tjejer är sex. Om man är tjej förväntas man alltid säga ”ja” till sex och plikttroget och nöjt hoppa i säng. Glad, nöjd och kåt.
Vad händer om man inte vill? Och är det ok att inte vilja?
Alla komedier har redan drivit frasen ”tyvärr älskling. Jag har så ont i huvudet, så inte ikväll” så den går inte att använda. Så vad säger man?
Jo. Som det är.
Att inte ha sexlust är helt ok. Att tvinga sig själv till sex är däremot inte ok. Det är att förlora respekten för sig själv.
Att säga ”ja” till sex bara för att det är enklare än att säga nej kan få ödesdigra konsekvenser. Försvunnen sexlust, stress, sår som inte läker och kroppslig smärta som lever kvar efter oönskade beröringar. Är detta att vara en perfekt flickvän?
Nej.
Tänk efter en extra gång innan du ”ställer upp” för att du inte orkar med frågorna ”varför?” eller pojkvännens bistra min då han än en gång får dämpa sin upphetsning. Det handlar om DEJ. Att du ska kunna njuta av beröringar och vackra ord utan att det gör ont av känslan ”att du behöver ge någonting tillbaka”.
Man är inte förpliktigad att ha sex med sin partner. Tvärtom. Man är förpliktigad att säga nej om man inte vill. Sex ska vara kul och härligt.
Vi måste börja våga säga nej. Lära oss att ta hand om oss själva och sätta gränser. Om inte vi gör det kommer vissa killar tro att det går och övertala tjejer till sex, eller ännu värre: sura sig till sex. Ett nej är ett nej.
Ta väl hand om dej idag och du slipper ångra dej imorgon.

Emma

12 Responses to “Säg nej till sex”

 1. Pontus skriver:

  Det är ju lätt att säga att man aldrig skall ställa upp. Säkert bra för vestibulit-symptomet. Men för förhållandet med mannen då? Att följa detta råd kan ju innebära att man blir ensam. Och blir ens symptom bättre då? Nej, det här rådet verkar inte vara speciellt professionellt. Man måste alltid tänka ett steg längre! Tar man bort myggorna försvinner fåglarna.

 2. Vilma skriver:

  Det handlar ju inte om att man ska säga nej till sex utan att säga nej till sex om man inte vill. Om man ställer upp för ofta fast man inte är upphetsad och inte vill så kommer relationen ändå ta slut för eller senare. En relation bygger på att man är ärliga mot varandra och sig själva. Samma gäller för mannen. Män ska ju inte heller ställa upp bara för att för då försvinner till slut lusten.

 3. Pontus skriver:

  Vad konstigt. Nu gick jag in här tillsammans med min fru och nu har ni tagit bort det jag skrivit som handlar om Vilmas missförstånd. Passade inte den kommentaren in kanske? Då tycker jag ni kan ta bort alltihop om ni är så oseriösa.

 4. admin skriver:

  Vilma och Pontus, varje kommentar måste godkännas innan vi publiserar dem. Därför kan det ta tid innan kommentarer dyker upp. Vi får mycket spam och därför måste varje kommentar godkännas.

  MVH
  Ellen
  Ellen@vestibulit.com

 5. Jessica skriver:

  En sak e ju självklar och det är att man inte ska ha sex om det gör sjukt ont och om man är i ett förhållande där partnern inte förstår det så är det inte ett bra fungerande förhållande. Men det är ju viktigt att man faktiskt förklarar detta för honom så att han inte är ovetande för det är inte heller rättvist mot honom. Men det är så himla svårt för att vissa har en så pass kraftig smärta vid samtliga samlag att jag kan förstå att man inte vill vara i ett förhållande alls och sedan lite kraftigt på grund av detta. Men i mitt fall så vid rätt tid i månaden med tillräckligt med sömn och alla rätt helt enkelt så kan jag ha lyckad sex. Så med en bra kommunikation och förståelse med sin partner så kan väl ett förhållande funka.

 6. Linnea skriver:

  Öh, Pontus, har du haft vestibulit? Förstår du hur förödande det är för förhållandet? Förstör man sina slemhinnor så kan man inte ha sex på många år – och då blir livet ett helvete både för tjejen och för killen som aldrig mer kommer att få uppleva hur det är att ha en tjej som vill ha sex och som kan bli kåt – det är inte värt det för att ”killen inte ska sticka”. Det är en väldigt väldigt konstig syn som du uppvisar.

  I ett hälsosamt förhållande där hetsar man upp varandra och blir kåta på varandra, man är kära och hånglar. I ett ohälsosamt förhållande tvingar man varandra att ha sex med tjat och direktaktion i sänghalmen.

  Fantastiskt bra text det här. Unga tjejer förstår inte hur viktigt det är att ta hand om sig – å andra sidan tror man att man är odödlig när man är ung.

  Man trängar tills man pajar knäna, man sover inte ordentligt tills man får magsåg, man har sex tills slemhinnorna pajar – man testar gränserna tills det brister, för man visste inte att det fanns gränser. Det är det som är ungdomen! Tyvärr…

  Men om man kan sprida budskapet hur sjukt viktigt rent fysiskt det är att vara våt vid sex och vad det kan få för konsekvenser på sikt så skulle kanske fler tjejer slippa hamna i situationen där de redan fått vestibulit och måste rehabiliteras i många år.

  Ingen pojkvän är värd ett förstört sexliv för många år framåt.

 7. Linnea skriver:

  *tränar (inte ”trängar”)
  *magsår (inte ”magsåg”)

 8. Ulf Claesson skriver:

  INGEN SKA STÄLLA UPP PÅ SEX NÄR DET ÄR SMÄRTSAMT ELLER PÅ ANNAT SÄTT OBEHAGLIGT!

  NO WAY!!

  Punkt

  Sen ska man ju kunna tala om för sin partner VARFÖR man ständigt avstår sex. Men det är en annan sak

  Emma, stå på dig och våga vägra. Men tala gärna om VARFÖR du inte vill/kan.

 9. liselotte skriver:

  ja och min kille har varit ihop lite mer än ett år och vi älskar varandra väldigt mycket. Tills man pratar om dedär med sex. Förr ville ja alltid ha det, ja älskade det verkligen. Men nu de senaste halvåret så har ja tröttnat lite. Men han vill ju fortfarande. Känner att ja inte kan säga nej för gör ja det så blir han sur och säger det att han också har behov. Alla killar har behov och får han inte göra något åt det så funkar det inte. Har många gånger haft sex utan att ja vill , blir inte våt eller upphetsad längre, och han märker alltid det men verkar inte riktigt bry sig. Han gör klart och sen säger han förlåt och säger han inte vill ha sex på en vecka. Men redan några timmar har han glömt bort det och börjar igen.. Känner mig så elak om ja säger nej för då känns det liksom, men han har också behov. Allt handlar inte om dig lise. rädd han ska lämna mig om ja försöker prata med honom om det.. Vet ej vad man ska göra

 10. liselotte skriver:

  råkade skriva se istället för com på min hotmail i förra inlägget..

 11. Yogi skriver:

  liselotte, ja tycker att du ska försöka prata med din pojkvän. jag vet att det kan kännas elakt men det är d ju inte! om han älskar dej vill han innerst inne inte ha sex om du inte vill det. pojkar verkar bara ha lätt för att glömma bort de i stunden. för jag som har vestibulit så det är verkligen hemskt, och om du fortsätter ha sex utan att du e upphetsad kan du också få problem och t.o.m vestibulit i värsta fall! och det vill du inte!! dessutom är d ju jätte dåligt förditt välmående och ert förhållande om du typ lider igenom sexet. jag vet att de känns svårt men försök tala med honom o berätta hur d känns till dig. kanske d känns bättre efter att ni talat o sen plötsligt får du lust igen? men du ska inte ha sex lr känna dig elak om du int vill ha det! hoppas allt löser sig. kramar till dig!

 12. Anna skriver:

  Jag höll själv på med att ”ställa upp” i mitt första förhållande, och jag tror att det grundlade de problem jag har nu. Man måste kunna säga nej för att kunna säga ja, för att kunna respektera sin egen sexualitet. Om man ställer upp tappar man bort vad man själv tycker om, och sin egen lust. Om ens partner är mer sugen kan man lösa det på andra sätt än med vaginal penetrering. Ingen har rätt till någon annans kropp, oavsett om man är i ett förhållande eller ej. Jag kan inte ha vaginala samlag nu men har sex med min partner på andra sätt och hoppas att jag i framtiden ska kunna ha även det. Inte för att man måste utan för att vi båda njuter av det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *