Skriv ett brev om dina besvär

För dig som har en underlivssjukdom, men ännu inte fått någon fastställd diagnos, här kommer några råd som du kan använda dig av:

* Prata med dina vänner och familj. Diskutera, även om det är jobbigt, vad det kan vara för problem/sjukdom Du har. Prata om olika läkare som kan tänkas rekommenderas, alla kvinnor har varit hos en gynekolog någon gång och säkert har Ni haft/ har olika gynekologer.

* Prata med barnmorskan/gynekologen om vilka läkare som kan tänkas rekommenderas för just Dina problem. Börja med de i närheten av där Du bor. Du kan alltid be om att få en remiss till en annan läkare i någon annan stad.

* Skriv ett personligt brev till den läkaren Du sedan valt att vilja gå till. Det kan vara svårt att prata om sina problem om man får nya läkare hela tiden. Man kan glömma bort mycket viktig information. Ring läkaren Du vill få kontakt med och förbered denna för Ditt brev och be om adressen.

* Tänk noga igenom den tid du varit sjuk och ställ Dig olika frågor som: har Du haft någon könssjukdom, som klamydia? Är du allergisk mot kondomer eller p-piller eller något annat preventivmedel? Har du haft mycket urinvägsinfektioner/blåskatarr? Har du haft mycket underlivssvamp? Kan Du komma ihåg vilka undersökningar Du har fått gå igenom så är det bra att Du nämner dom.

* Håll ögonen öppna efter olika tester i tidningar, de brukar oftast vara olika kryssfrågor och var ärlig mot Dig själv och se om symptomen stämmer på Dig. Det brukar även finnas en Internetsida så Du kan läsa närmare om sjukdomen. Tycker Du att symptomen stämmer in på Dig så ta med Dig informationen till läkaren så de kan kolla närmare. Det kommer förstås attställas frågor så de är säkra på att göra undersökningar.

* Försök komma ihåg de mediciner Du tagit, i alla fall om det var salvor, orala tabletter, vaginala tabletter osv. Precis allt! Vilka preventivmedel Du har eller har tagit.

* Skriv gärna också vilka sjukdomar Du tror Du själv kan tänkas ha, för det underlättar säkert för både Dig och läkaren. Några tänkbara underlivssjukdomar är: Endometrios eller Vestibulit. Graves syndrom (över- underfunktion i sköldkörteln) är en annan sjukdom som är mycket påfrestande, kolla Internetsidan www.skoldkortelforeningen.se och läs om de olika symptomen.

* Prata om Ditt sexliv! Jag tror att läkarna inte vågar fråga om det och patienten tror inte att det behövs. Men det gör det! Har man en underlivssjukdom och ännu inte fått svar på vad det kan vara så är det en självklarhet att sexlivet har med saken att göra. Får Du ont när du har sex? Vart gör det ont? På utsidan kring slidöppningen eller gör det ont inuti Dig? Svider det under och efter sex? Tänk på Dig själv och hur Du mår.

* Säg vilka undersökningar Du vill göra! Gör alla tester som går att göra för alla sjukdomar, cancer, om Du är steril, röntgen, ultraljud. Är det fel på Dina ägg, Dina celler? Felet kanske inte sitter i underlivet? Det kanske är något annat organ i kroppen som gör underlivet sjukt? Som en ond cirkel.

* Svamp är en olycklig sjukdom som drabbar många kvinnor och oftast är lätt att bota. Men har Du återkommande svamp (kronisk) och inte blir av med den så är det något som förmodligen inte stämmer.

* Berätta också hur du sköter Din hygien. Det är en bland de första frågorna som Du förmodligen säkert redan hört eller kommer att få höra. Läkarna ger Dig råd och de måste Du följa. De kommer förmodligen fråga: om Du använder stringtrosor ofta, tighta byxor, tvättar Du Dig efter sex, tvättar Du Dig efter toalettbesök, vad tvättar Du Dig med, hur ofta duschar Du, äter Du mycket Godis, om Du rakar/vaxar könshåren och många andra frågor.

* Skriv hur Du mår! Gör det ofta ont när Du urinerar, fast Du inte har urinvägsinfektion/blåskatarr? Gör det ont vid tarmtömning? Har Du ofta muskelvärk utan anledning? Har Du mycket ont i magen, ryggen eller något annat ställe? Har Du haft njurproblem, leverproblem eller dylikt? Skriv vart Du har ont, när det gör ont, har du konstant smärta eller smärta vid vissa tillfällen?

Avsluta gärna brevet med: ”Jag skriver detta brev för att jag vet att om jag kommer prata om det så kommer jag att glömma bort alldeles för mycket information om allt. De flesta frågor kanske kan besvaras på en gång istället för att boka möten på möten. Självklart framgår säkert inte all information och frågor kommer att ställas, men då kan läkaren möjligtvis istället tänka på vilka frågor som är aktuella och viktiga att få svar på.
Om läkaren inte kan hjälpa, kanske i annat fall känner till en annan läkare som tros veta mer och eventuellt kan ha haft en liknande patient.”

Du får gärna formulera om ifall Du känner att det inte riktigt är Du som har skrivit ”avslutet”.

Man vill ju gärna inte erkänna att man är sjuk eller deprimerad. Man vill visa sig stark. Men snälla, kom ihåg detta: ”Ingen kunde vara starkare än Den som vågade erkänna att Den var svag”
Jag skriver dessa råd för Er som tappat hoppet om att någonsin få veta vad det är för sjukdom Ni har. Detta kan kallas för en ”mall” för Er som inte vet vad eller hur Ni vill skriva Erat brev. Det är jobbigt, det är svårt och det suger helt enkelt ur musten på en.
Kom även ihåg detta: har Du en manlig gynekolog måste det vara en kvinnlig sjuksköterska med i rummet. Jag säger inte detta på något feministiskt sett utan för att så ska det vara! Du får även som patient kräva Din sjukhusjournal och be om att få den hemskickad!
Glöm inte att skriva Ditt personnummer i brevet!

Jag hoppas att Du som läser detta vågar ta mod till Dig och skriva ett brev till en läkare. Dessa problem är tyvärr dolda och svåra att prata om i dagens läge. Stå på Dig! Hoppas du får den vård Du behöver!

Lycka till och ta hand om Er!
Kramar

”Micaela”

2 Responses to “Skriv ett brev om dina besvär”

  1. gunilla lindholm skriver:

    Fantastiskt bra skrivelse borde publiceras överallt underlättar för den enskilde och för läkaren. Tycker att det borde bli obligatoriskt att skriva ”brev” till doktorn inför varje besök. Hälsn Gunilla

  2. Betty skriver:

    Bra grej!
    Reagerade bara på det där om godis. Skulle det kunna förvärra problemen??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *