Zonterapi gav mig hopp

Jag fick min första känning av vestibulit i November för 5 år sedan jag hade då haft ett fast förhållande i ca 8 månader. Det tog mig drygt ett halvår innan jag jag sökte hjälp på ungdomsmottagningen där jag bor och det enda svar jag fick var att allt såg bra ut och att jag skulle komma tillbaka om det blev värre. Detta svar fick jag fyra gånger under 1½ års tid från samma ställe så till slut gav jag upp och trodde att det var något fel på mig eftersom dom inte kunde se något.

Så det ja gjorde var att sätta mig framför datorn och började söka på underlivs smärta och det var verkligen en befrielse när jag började läsa om Vestibulit och insåg att jag inte var ensam och att man fick lite tips på hur några blivit bättre. Det som gjorde mig väldigt besviken och elak var att ingen som jag sökt hjälp hos hade nämnt denna sjukdom och desto mer jag läste så insåg jag att även detta hade drabbat många andra! Detta gjorde mig verkligen besviken på sjukvården då det är dessa människor som ska hjälpa oss och ge oss stöd!

Jag började självklart prova alla råd som finns på internet om hur man ska kunna bli bättre, än idag sover jag utan underkläder så ofta jag kan. Jag provade även att smörja mig med olja men insåg tillslut att det inte funkade då jag fick klåda och svampinfektioner av detta vilket ja inte haft sedan ja slutade med oljan.

Jag sökte sedan hjälp i städer runt omkring då ja själv bor i en väldigt liten stad, jag fick träffa två manliga gynekologer som tydligen skulle ha mycket erfarenhet av denna sjukdom men även dom gjorde mig väldigt besviken och kunde inte komma med någon som helst hjälp och tyckte jag hade för lindriga besvär.

Det kändes väldigt jobbigt att höra då det inte var dom som levde med denna sjukdom och för mig så var inte besvären lindriga.
Sedan lyckades jag hitta en kvinnlig gynekolog som jag fick komma på undersökning till och hon var den första som verkligen tog det varsamt och förstod min situation så hon hjälpte mig mycket bara genom att tro på mig men hon kunde inte komma med någon konkret hjälp heller med hur ja skulle gå vidare så jag la helt enkelt ner min jakt på hjälp inom sjukvården.

Efter ytterligare ett år tog det tog slut med min kille då jag inte klarade av pressen från mig själv om att vara den perfekta flickvännen. I samband med allt detta fick jag tinnitus för att jag har för mycket spänningar i kroppen av stress och press från mig själv så mitt allmänna välbefinnande var verkligen i botten.

Jag träffade en ny kille som jag berättade detta för och han tog det på absolut bästa sätt men även det tog slut för att jag inte klarade min egen press och utsatte mig för smärta bara för att vara den perfekta flickvännen igen och sa till honom att allt var bra trots att det inte var det. Det var den jobbigaste tiden då jag verkligen tyckte jag hade hittat killen för mig men orkade verkligen inte leva i ett förhållande.

Så det var i hösten 09 när även mitt andra förhållande tog slut som ja bestämde mig för att försöka få hjälp igen men eftersom mitt förtroende för sjukvården var ungefär på noll så vände jag mig till en kvinna i min stad som håller på med zonterapi. Redan efter första gången insåg jag att det här var min väg ut ur sjukdomen då den för mig inneburit mycket stress och jag kände att hela min kropp börjat ge upp.

Hon var den första som sa till mig att inom 1 år så ska jag vara problemfri, det var tufft gjort av henne men jag har inga tvivel på att hon kommer lyckas då jag redan efter 4 gånger hos henne med en månads mellanrum kände mig som en ny människa!

Första gången jag var till henne så pratade vi först bara om min tinnitus då det vara därför ja sökte till hon från början. Så hon började massera mina fötter och på insidan vid hålfoten gjorde det fruktansvärt ont när hon masserade så hon frågade mig om jag har hade problem med urinvägarna så ja berättade att ja brukade ha urinvägsinfektioner med jämna mellanrum. Hon fortsatte att massera och på olika punkter på fötterna så gjorde det väldigt ont och hon fick fram att ja hade problem med ländryggen efter en gammal ridskada samt mina axlar som var väldigt spända och att jag brukar ha orolig mage. Hon fortsatte att massera hela fötterna och de ställena som gjorde mest ont. Efter det tog hon tog en liten pinne och tryckte på olika ställen i öronen och samma sak hände där, vissa ställen gjorde fruktansvärt ont medans vissa inte kändes alls.

Andra gången ja gick dit så var det samma sak då hon började massera mina fötter men hon avbröt efter ett litet tag och frågade om hon fick ställa en fråga så jag sa ja och hon frågade om jag hade några andra problem med mitt underliv då hon tyckte att dom punkterna kändes väldigt ömma så jag började berätta om mina problem. Det kändes så otroligt bra när hon sa att hon använde zonterapi på flera kvinnor som hade liknande problem som jag och det var även då hon sa att jag skulle vara frisk inom ett år och den känslan när någon tar en på allvar samt tror att dom kan hjälpa en var den bästa känslan jag haft på flera år!

Jag hade styrkan att bygga upp mitt förhållande igen med min före detta pojkvän och bara efter 2 månader tillsammans så hade jag mina första smärtfria samlag på 5 år! Hon har gett mig små tips längst vägen för att få min kropp i balans igen och för att stärka mitt immunförsvar. Hon har även hjälpt mig att minska min tinnitus med ungefär hälften av vad ja hade tidigare så detta var ju också en enorm befrielse att man kunde sova bättre och på så sätt må bättre. Jag känner mig hundra gånger starkare och mer positiv än någonsin, jag har haft bakslag då jag fått ont igen men jag har fått upp hoppet att jag kommer bli frisk en vacker dag så jag orkar kämpa på!

Nu har det gått ca 8 månader och jag har mer smärtfria samlag än de som smärtar så vi kanske inte riktigt är i mål på ett år men för mig har vi kommit så längt så jag är nöjd även om det skulle ta 3 år tills vi är färdig för hon visar att det går att göra framsteg vilket jag helt gett upp hoppet på tidigare!

Många kanske tror att detta är en lätt sjukdom att leva med då det enda man inte behöver göra är att ha samlag eller cykla osv. men för mig åt det upp mig inifrån och gjorde att ja tvekade på att någonsin ha ett normalt liv igen men hon har gett mig livsgnistan och hoppet tillbaka och många gånger så tror jag att det börjar bara med att någon tror på dig och säger att de kommer kunna hjälpa dig att bli bra igen! De var det som behövdes för mig från början och jag är otroligt tacksam att jag provade på detta! Jag har även lärt mig att berätta och prata om detta för att fler ska förstå vad det är för sjukdom och för att de som ännu inte fått någon diagnos eller berättat för någon ska förstå att de inte är ensamma!

Vi är på tok för många i Sverige med denna sjukdom för att vi ska känna oss ensamma!

Elin

13 Responses to “Zonterapi gav mig hopp”

 1. Anna skriver:

  Intressant historia. Känner igen mig i allt förutom zonterapin. Funderar verkligen på att prova det nu. Tack för att du delade med dig!

 2. Frida skriver:

  Hej! Har samma problem och det äter upp mig inifrån med.. Sjukt jobbigt.. Vill göra allt jag kan för att bli frisk och därför undrar jag var man kan hitta den här zonterapistem eftersom hon(?) har lyckats väldigt bra med dig!

 3. Ulf Claesson skriver:

  Ge inte upp, Frida. Det finns bot och bättring för ALLA! Men det krävs lite tid, och en förstående partner (kanske det svåraste att finna)

  Zonterapi är HUR bra som helst, men det kräver verkligen en legitimerad och erfaren sådan.

 4. Erika skriver:

  Hej Elin! Är också nyfiken på vilken terapeut du gått till och vad det kostar?

 5. Elin skriver:

  Hej,
  Jag bor i Västernorrland och i en stad som heter Sollefteå där jag går hos min terapeut och jag betalar ca 400 kr per gång och då går jag en gång i månaden. Det är det bästa jag har gjort och för mig är det värt varje krona!
  Jag vet ju inte om det här är något som verkligen kan hjälpa alla men för mig hjälpte det och det är jag evigt tacksam för och jag tror verkligen alla kan bli bra från denna sjukdom även om vi alla har olika sätt för att nå dit!

 6. Isa skriver:

  Vet någon om en bra zonterapeut i Stockholm?

 7. chakri skriver:

  gud, alla dina symptom med spänd nacke, rygg, orolig mage och tinnitus stämmer på mig. de konstiga är att mina problem med underlivet började ungefär samtidigt som jag fick tinnitus vid 12-13 års åldern.. och då hade jag också regelbunden huvudvärk pga spänd nacke ,fast jag motionerade regelbundet. det här låter verkligen som nåt jag borde prova när alla krämer i världen inte verkar lätta! jag är spänd i hela kroppen och lider ännu också av problem med nacken, ryggen och andra konstiga smärtor i musklerna bl.a i benen. måste börja googla var jag skulle kunna hitta någon zon terapist i närheten! är det hemskt dyrt då?

 8. chakri skriver:

  gud, alla dina symptom med spänd nacke, rygg, orolig mage och tinnitus stämmer på mig. de konstiga är att mina problem med underlivet började ungefär samtidigt som jag fick tinnitus vid 12-13 års åldern.. och då hade jag också regelbunden huvudvärk pga spänd nacke ,fast jag motionerade regelbundet. det här låter verkligen som nåt jag borde prova när alla krämer i världen inte verkar lätta! jag är spänd i hela kroppen och lider ännu också av problem med nacken, ryggen och andra konstiga smärtor i musklerna bl.a i benen. måste börja googla var jag skulle kunna hitta någon zon terapist i närheten! är det hemskt dyrt då?

 9. jenny skriver:

  Har provat zonterapi. Hade dock inte så kraftig vestibulit. Jag gick på bara 3 behandlingar inom loppet av fyra veckor samt att jag tryckt på den så kallade underlivspunkten på foten varje dag och nu är jag i stort sett frisk. Ge inte upp och jag kan starkt rekomendera zonterapi.

 10. jenny skriver:

  Har provat zonterapi. Hade dock inte så kraftig vestibulit. Jag gick på bara 3 behandlingar inom loppet av fyra veckor samt att jag tryckt på den så kallade underlivspunkten på foten varje dag och nu är jag i stort sett frisk. Ge inte upp och jag kan starkt rekomendera zonterapi.

 11. issa skriver:

  vet mågon bra zonterapi i västmaland? och finns det inte att kunna få det via landstinget?

 12. issa skriver:

  vet mågon bra zonterapi i västmaland? och finns det inte att kunna få det via landstinget?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *