Orsaker

Man har inte kartlagt en enskilt orsak till vestibulit men flera studier och undersökningar har visat att följande kan göra att vulva vestibulit förvärras:

P-piller

I P-piller finns ett gulkroppshormon som gör slemhinnorna tunnare och skörare. Alltså blir slemhinnorna extra utsatta när man äter p-piller. Avhandling: http://publications.ki.se/jspui/handle/10616/38301

Stress

Enligt Lars Weström avhandling(skrivet 1999 ) om vestibulit har många kvinnor med vestibulit som han undersökt en livsstil där ambitionen och kraven är högt satta. För många blir det en konstant stress att leva upp till dessa krav. Nu för tiden säger man att många sjukdomar är orsakade av stress. Stressen kan framkalla huvudvärk, magsår mm.
På samma sätt kan slemhinnorna i underlivet bli påverkade av stress. De kan vara sköra men får inte tid eller kraft att återhämta sig.
Stressen kan också göra att man omedvetet spänner sig under samlag och då utsätts slemhinnorna för friktionen.
Är man stressad är det också svårare att bli upphetsad och man kanske inte känner lust lika lätt och blir inte våt i underlivet på samma sätt. Detta gör också att slemhinnorna blir utsatta.

Behandlingar

En orsak som är ganska vanlig är att slemhinnorna länge har blivit utsatta för behandlingar av tex svamp. Har man sköra slemhinnor som hela tiden behandlas med kortisonsalvor kan aldrig slemhinnorna återhämta sig. Det kan rent utav bli värre. Många kanske också trott att de haft ont pga av svamp och behandlat för det utan att det varit det och på det sättet orsakat mer skada än nytta.

Lyssna på Sveriges Radios inslag om hur svampmedicin kan ge kroniska besvär i underlivet:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=484811

Sex utan upphetsning

Om man ställer upp på sex utan att själv vara upphetsad eller kanske bara upphetsad ”i huvudet” blir det en stor påfrestning för underlivet att genomföra ett samlag. Vi måste som killar få stånd genom att hela slidan svullnar och sekret bildas. Svullnaden skyddar området där vestibuliten uppkommer. Sekretet skyddar också genom att slemmet hindrar en direkt friktion mot slemhinnorna i underlivet. Friktion och tryck skadar slemhinnan i vestibulit-området om man inte är svullen och våt.

Relaterade artiklar:
Painful ideals
Säg nej till sex

7 Responses to “Orsaker”

 1. Carro skriver:

  Och om man hade det innan man haft sex första gången och aldrig haft problem med svamp eller aldrig ätit p-piller. Tycker att det låter lite långsökt att man skulle få vestibulit enbart genom att vara stressad. Borde man inte snarare få magsår då eller något liknande. Det måste finnas fler anledningar än dessa.

 2. Elle skriver:

  Jag hade aktivt samlag i 3 år, sen plötsligt en gång gjorde det så jävla ont utan att något annat hänt, var mitt i sommaren, var varken stressad eller nåt annat och relationen var underbar. Idag har jag haft ont i 3 år. Använder dock en receptfri bedövningssalva från apoteket och kan då genomföra samlag utan problem. Guds gåva när jag hittade den! Har sökt hjälp hos gyn och liknande och bara fått hånfulla svar och absolut ingen hjälp.

 3. Caroline skriver:

  Elle:
  Vad heter den där salvan?
  Känner till en bedövningssalva som heter EMLA, men den blir man ju bedövad med.
  Hur känns samlaget isf?
  Har den några biverkningar?
  Får den dig att slappna av?
  Tacksam för svar..
  Caroline
  (Då jag liksom måååånga andra inte får något som helst gehör när jag berättar om mina problem och blir behandlad med svamp-piller titt som tätt. Dessa har jag dock lagt av med då dom inte hjälper givetvis)

 4. Sofi skriver:

  Jag är också nyfiken på vad den salvan heter! jag fick xylocain när jag var hos gyn och kollade, dom sa att jag kunde använda den om jag hade väldigt ont när man ska sova och så, är det den du har använt eller nåt annat?

 5. angel skriver:

  Hejsan, jag har upplevt stress jag har också gått på p-piller en stund men jag bytte efter ett litet tag till mini-piller, spelar det någon roll vilka ”p-piller” man tar? Jag får otroligt ont under sexet och efter är det bedrövligt jag kan knappt gå,jag har inte vågat ha sex nu på flera månader för att det varje gång gör ont, jag vet inte hur jag ska gå tillväga eller vem som jag kan vända mig till?
  Tack på förhand

 6. issa skriver:

  emla salva, xylocain, alovera ( parfymfri) ochsilikonbaserat glidmedel.
  annars tradolan o paraflex ( muskelavslappnande och smärtlindring)

 7. issa skriver:

  osb. killens penis blir även bedövad av bedövningsalvan. så om ni kan ( vilket ja ej kan) ha latexfria kondomer så är de rekomenderat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *