Mottagningar

Här kan du få tips på mottagningar där tjejer fått bra vård. Om du själv har tips på bra mottagningar och sjukhus kan du maila mig Ellen på ellen@vestibulit.com. Om du driver ett mottagning kan du be dina patienter rekommendera den då den här listan endast baseras på patienternas rekommendationer. Du kan även diskutera vulvamottaningar i forumet.

Göteborg

Lund

Malmö

Motala

Stockholm

Umeå

Uppsala

Varberg

Ängelholm

26 Responses to “Mottagningar”

 1. Alexia skriver:

  Hej!

  Jag är ganska säker på att jag har vestibulit och jag har besökt danderyds sesam-mottagning men tycker inte att jag fick bra mottagande. Jag fick gå hos kurator och skriva sex-dagbok men det ledde ingenstans och det kändes inte som att de tog mig på allvar. Jag undrar också hur ni ”väljer” ut mottagningarna ni rekommenderar? Vad tycker ni om Kristianstads-ungdomsmottagning? jag har nämligen flyttat till kristianstad och var där för ett tag sedan och dom påstår att de botat kvinnor med vestibulit, vet ni något om detta? rekommenderar ni mig att gå dit?

 2. Josefine skriver:

  Hej Alexia! Jag är från Kristianstad men bor i Stockholm nu. Jag fick min diagnos vestibulit på ungdomsmottagningen i Kristianstad, hos en läkare som heter Anders Friman. Han är väldigt duktig!
  Jag var på flera återbesök och provade lite olika grejer… Tyvärr är jag inte bra men jag har inte orkat ta tag i problemet förrän nu när jag hittat världens bästa kille som behandlar mig som en prinsessa och tar hand om mig på alla sätt och vis som går. Vi har varit tillsammans ett år men bara haft sex två gånger och nu tänker jag göra allt för att bli bättre och kanske förhoppningsvis bra till och med, så att jag och min man kan ha lite mer sex!

  Men jag tror inte att det finns någon mirakelmedicin, ingen kan bota dig bara sådär. Det tar tid och det krävs mycket tålamod men man måste våga hoppas!!

  Lycka till!

 3. Frank skriver:

  Varför finns inte Umeå (NUS) med? Dom har väl en av de mest framstående hudstdkvinnoklinikerna i landet?

 4. […] Vestibulit.com kan du hitta mottagningar som är specialiserade på just vestibulit. SKRIV KOMMENTAR Klicka […]

 5. caroline skriver:

  hej blev 2002 diagnostiserad med vestibulit/slidkramp. hade väl ganska mycket tur som jag förstått det efter uppdrag gransknings reportage och fick rätt vård snabbt. blev remissad av min barnmorska till kerstin granlund – sexolog på kvinnokliniken i malmö och är mer eller mindre ”frisk” idag.

 6. admin skriver:

  Om ni känner att någon mottagning saknas så är det bara att kommentera detta här med info om vem och var så lägger jag in det, alternativt maila mig på ellen@vestibulit.com. Hela listan bygger på tjejer som rekommenderar mottagningar de varit på.

  Det hjälper mycket att skriva vem man gått till då det kan vara stor skillnad på läkare på samma mottagning.

 7. Rebecka skriver:

  På Huddinge ungdomsmottagning i Stockholm arbetar man efter en teammodell där teamet består av barnmorska, kurator och gynekolog. Kvinnan får träffa båda professionerna barnmorska och kurator vid samma besökstillfälle. Besöket inleds hos barnmorskan, där behandlingen bland annat består av gynekologisk undersökning, information om anatomi och sexualfysiologi. Därefter får man gå till en till kurator. Hos kuratorn fokuseras samtalen på kvinnans situation. Hur har hennes liv, relationer och självbild påverkats av samlagssmärtan?
  De har hållit på i flera år och även utvärderat resultaten i div studier.
  http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar-rapport/Alla-nummer-2007/44-2007/Om-smarta-vid-samlag/

 8. Emelie skriver:

  Hej!

  Till er som bor i Stockholm och har detta problem, rekommenderar jag starkt att gå till ungdomsmottagningen i huddinge. Inga-lill och birgitta där är heeelt underbara och de tar en verkligen på allvar, tar sig tid och får en att känna sig bra på alla sätt. Inga-lill är barnmorska och birgitta kurator och de samarbetar med detta och det är ju det ultimata tycker jag…
  Jag har gått där snart ett år och mår jättebra idag, det funkade verkligen på mig. Men som Josefine säger så finns det inte direkt någon mirakelmedicin utan man måste ha tålamod och verkligen försöka lyssna på sig själv och låta det ta tid, det är värt all tid!!

  Lycka till!

 9. rose skriver:

  Är Sesam-mottagningen och ungdomsmottagningen i Huddinge samma sak? Måste man va under nån viss ålder för att få komma till ungdomsmottagning? Kan man vända sig direkt till de här ställena (sthlm) eller måste man ha remiss?

 10. Emma skriver:

  Hej!
  Är det någon speciell person på Avenykliniken i Göteborg som ni rekommenderar att man kan gå till?

 11. Anna skriver:

  Någon som vet något bra ställe att gå till i Västerås??

 12. Eva skriver:

  Jag var på Danderyds Sjukhus Vulvamottagning och blev mycket dåligt bemött – är det någon mer som upplevt det?

 13. SU skriver:

  http://www.vll.se/default.aspx?id=30440&refid=1969 Sexologiskt centrum på Norrlands Universitetssjukhus. Kräver remiss dock.

 14. Linne skriver:

  Emma: gick du till Avenykliniken i Göteborg ? Är det ngon som har varit där? Eller är et någon som vet något annat ställe i Göteborg som kan rekomenderas?

 15. Emma skriver:

  Jag har gått med mina problem i över 3 år nu..

  Dock var jag nästan helt frisk under min graviditet, men nu sedan en vecka sedan (efter jag och min pojkvän/sambo hade samlag) tillbaka har jag fått ont igen. Sitter just nu här och skriver med en ilande brännande känsla i underlivet, vissa dagar kan jag fungera, andra inte. Lite jobbigt nu när man har en 6 månaders dotter att ta hand om. Jobbigt också när man aldrig får det hjälpen man behöver/hoppas på. Jag har sökt vård på olika mottagningar och hos olika gynekologer och det är först nu som detta med vestibulit kommer på tal, jag hörde det dock för ca 3 år sedan men då tog ingen mig på allvar, såklart.

  I Måndags när jag var hos en gynekolog på Läkarhuset Odenplan Ultragyn, så undersökte hon mig, men sa att hon inte såg något onormalt, såklart.
  Dock kände hon på mitt bäckenben och sa att det var jätte spänt. Sen satte vi oss för att prata och då sa jag att jag misstänker (sedan länge) att jag kanske har detta, ja vestibulit. Hon försvann sedan för att rådfråga en annan läkare, och kom sedan tillbaka och konstaterade att jag verkligen behöver träna upp mitt bäckenben och att hon tror att detta kan hjälpa mig..

  Så min fråga är, det här med avslappningsövingar/knippövningar. Kan träning (fick remiss till en sjukgymnast att träna bäckenbenet) av bäckenbenet hjälpa likadant?

  Ps: trots att man inte vill att någon annan ska känna sådan smärta blir man lättad av att veta att man inte är ensam om detta, och att många andra också har väldigt svårt att få hjälp och bli trodda liksom. Man har känt sig så ensam. liksom.

 16. anonym skriver:

  Jag gick till RFSU-mottagningen i Stockholm för att jag trodde de skulle ha bäst koll och berättade om mina problem med samlagssmärtor. jag fick höra att samlagssmärtor och vestibulit var svårt att bota om man var ensam/singel och att jag skulle komma tillbaka när jag hade en fast partner som jag kände mig trygg att arbeta och kommunicera med . SAY WHAT!?!?

  jag var då sjutton eller arton år och även om jag inte reagerade då, kan jag reta upp mig på det svaret än idag. lyckosamt har problemet med tiden gått över då jag bättre hittat mig själv i min sexualitet men att tuta i en naiv tonåring att enda sättet för henne att komma över sin problematiska sexualitet är att inordna sig i heteronormen borde fan vara dödsstraff på!

  jag har fortfarande inget stadigt förhållande, har inte haft det och är inte heller intresserad av att ha det. de eventuella probem som uppstår med mitt sexliv vill jag, tack så mycket, få hjälp med att lösa SJÄLV!

  hade jag vetat bättre när jag fick rådet hade jag säkert gjort en anmälan…

 17. Yogi skriver:

  Emma, om du har spända bäckenbotts muskler kommer de troligen faktiskt att hjälpa dig om du tränar upp dom! det kan lindra dina smärtor mycket lr kanske ta dom bort helt och hållet :) de låter som om du kanske lider av vaginism och då brukar fysioterapi oftast hjälpa. lycka till!

  och anonym, de e ju helt sjukt va dom i vårdbranschen kan kläcka ur sig för grodor! helt otroligt att de sagt något sånt där, man blir ju verkligen förbannad! på forumet här på vestibulit.com finns en tråd som handlar om att bli kränkt inom vården. du skulle ju kunna skriva dit din historia så kanske de kan hjälpa till att åstadkomma en ändring i framtiden!

 18. Merti skriver:

  Vet någon om det finns något ställe i Örebro som kan detta med vesibulit? Tacksam för tips!

 19. Raven skriver:

  Jag blev för några år sedan dumpad av min kille som ansåg att jag var ”tråkig”… jag led av vestibulit under hela vårt förhållande och jag tror att det bidrog till att det tog slut mellan oss. Jag bestämde mig att inte ha något mer förhållande någonsin, då jag ej är kapabel till samlag. Funderade över det men insåg snart att det var ett löjligt beslut. Jag känner att jag behöver en partner för att behandla vestibuliten, då den uppstår när jag står inför samlagssituationer och börjar stressa upp mig inför den kommande ”prestationen” (även vid stimulans som inte innefattar penetrering)…jag har jobbat med mig själv men vet att samlagssituationen har stor betydelse i det hela. MItt problem är då hur man träffar en kille som är beredd att göra denna stora resan? att finnas där när allt känns kört, orka med försök efter försök?… Jag kan inte ens föreställa mig hur den eventuella killen skulle reagera när jag efter att vi båda kommit underfund med att vi gillar varandra…spräcker alltihop genom att säga: BTW, jag har vestibulit..så det kan ta några år innan vi kan ha sex.. :/ inte så lockande kanske….och nej- det finns ingen där ute som skulle ställa upp på något sådant (drömprinsar existerar bara i sagornas värld). Är det då kört om man inte råkade få sin vestibulit när man redan var i ett förhållande där resp. partner hunnit bli förälskad i en? Får man liksom nöja sig med att tillfredsställa sig själv resten av livet? och hur i helskotta skall man någonsin kunna få uppleva en graviditet när man inte ens kan hitta en partner?…kanske är det så att jag helt enkelt fötts till nunna.. :/

 20. Mary skriver:

  Raven: Drömprinsar finns, har själv en sen ett och ett halvt år tillbaka :) Vestibuliten har inte varit ett problem i vårt förhållande. Däremot kan min press på mig själv göra att jag blir lite nere, men han är väldigt bra på att muntra upp mig. Jag har vestibulit och vaginism så jag kan inte ha omslutande sex. Häromdagen sa han att han nästan aldrig tänker på att jag har vestibulit, det kändes hur skönt som helst att höra! För vi har hur sexigt och skönt sex som helst, även med vestibulit!
  Kram!

 21. Alice skriver:

  Hej! Jag hoppas verkligen att någon av er kan hjälpa mig. Jag har haft problem med sex pga att det gjort för ont och det har aldrig riktigt fungerat ordentligt för mig. Förut hade jag svårt att få in ett finger osv, men nu fungerar det. Dock är jag livrädd för att pröva att ha sex med någon för jag är så rädd att det inte ska fungera. Jag har varit hos 3 gynekologer och dom har sagt att dom inte tror jag har något fel men jag funderar på vestibulit. Dock har jag bara ont precis vid sex och det är för att jag är så spänd, kan det vara vestibulit/vaganism?

 22. Anneli skriver:

  Konstigt att man går runt och känner sig ensam i detta när det är så många som har problem… Har själv haft problem i ca 3 år. det började ca 6 månader efter jag träffat min nuvarande sambo. Efter ca 1 år sökte jag akut för ett skavsår i underlivet som inte velat läka och gynekologen konstaterade att jag dessutom har vestibulit… Precis som jag själv misstänkt i ca 6 månader. Tyvärr så blev det inte mer sagt, hon skulle kontakta mig senare och fick mitt telefonnummer men det blev inte av. Jag pratade med barnmorska och hon gav mig rådet att använda bommullsunderkläder och tvätta mig med intimolja. Även om detta kanske lindrar vissa besvär marginellt så har det definitivt inte gjort någonting för de sexuella besvären. Vi har sex kanske ca 1 gång var 3:e månad… När JAG tar intiativet. Har en otroligt tålmodig sambo som hela tiden säger att det kommer att bli bra och har en ängels tålamod. Men nu börjar jag känna att nånting måste göras. Det enda som gör att vi överhuvudtaget kan ha sex är MASSVIS med glidmedel och att jag blivit bättre på vilka vinklar som funkar för mig, men det räcker inte för mig… Kanske kirurgi är vägen? Tacksam för informationen att detta inte bara är något jag måste lära mig leva med, 3 år är en lååååång tid….

 23. Snart frisk? skriver:

  Hej, känner igen mig i så mycket av det som skrivits här. (Anneli – ring och boka tid hos en vulvamottagning, ge inte upp! känner igen det där med ställningar så väl! Raven – tänkte också att jag nog bäst passade som nunna för några månader sen, nu ser jag allt helt annorlunda, det finns riktig hjälp! och Emma – håller med Yogi, tror faktiskt att jag håller på att bli bra själv av knipövningar!)

  Haft problem med smärta vid samlag och lite även vid tamponganvändning i snart 8 år. Tror att det började med ett ex som tyckte vi hade för lite sex. Fan vad man är korkad när man är ung och vill väl. I alla fall, många många smärtande stunder efteråt (även efter det att jag äntligen avslutade förhållandet och träffat min nuvarande kille) fick jag äntligen för mig att besöka en Vulvamottagning i Umeå. Fick träffa en gynläkare, faktiskt en manlig jätteduktig läkare som berättade om problemet och vilka behandlingar som fanns tillgängliga. Han betonade att det var viktigt att fortsätta söka hjälp och ta hand om mig själv. Jag fick då en Xylokain gel att använda innan beröring i området. Fungerade inte så bra i praktiken.

  En mycket förvirrande del i allt det här är att man kan vara sugen, våt och allt det där, ändå gör det suuperont. Och gör det inte ont ibörjan eller under tiden, så gör det ont efteråt.

  I alla fall, sköt på det men, blev ett till möte på Umeå vulvamottagning där jag skulle få börja i en behandling. Träffade en kvinna som verkade kunna mycket. Berättade var hudområdet där smärtan kom ifrån fanns och gav mig salva att börja med. Fick också träffa en kurator (jättebra!!). Men hann bara börja använda krämsalvan (lidocain tror jag den hette) innan jag flyttade. Fortsatte dock använda salvan 2-3ggr om dagen i ett år. Inget.

  Men så för några månader sen gick jag till gynmottagningen i Lund på Universitetssjukhuset där. Träffade först en kvinna som sa (olikt gyn. på specialistcentralen jag just varit på för cellprovtagning) att jag var lite irriterad på ett ställe (”kl 6” mkt vanligt tydligen) och att hon inte såg ngn svamp men jag fick iaf för första gången testa antisvampkräm. Mest för att utesluta det, visst tänkte jag. Sedan fick jag även träffa en kurator som var jättegullig. Hon lät mig pladdra på och gråta ut, och lärde mig att se en helhet i problematiken – min kropp o själ och min parrelation och hur alla dessa delar behöver få läka.

  Testade krämen sen när jag kom hem(daktakort tror jag det var) en gång och sen aldrig mer. Fan vad det sved, men tog kanske för mkt? Begärde att få komma in igen, och hade då läst en hel del på sajter så som http://vulvarvestibulitisrelief.com/ och samlat på mig massor med frågor om exvis antidepressiva och biofeedback eftersom ”bryta den negativa cykeln med bedövningskräm” inte fungerat för mig.

  Sajterna jag läste på fick mig också att sluta använda duschtvål, shampoo, balsam, tvättmedel, lotion mm. som innehåller Laurylsulfat, parabens (en grupp konserveringsmedel), phthalates (ftalater (mjukgörande)), phosphates (fosfater). I hopp om att det kanske bara var en vanlig allergi. Lät bli trosskydd, tamponger och bindor, och beställde en menskopp (nej, den gjorde alldeles för ont att föra in först så den låg på hyllan.)

  Andra gången träffade jag Åsa Wictorin (tror jag) som vid undersökningen sa att jag var spänd. Hon gav mig tipset att se till att huvudet låg ner (hade en hårtoffs som hindrade det) för då skulle magen slappna av och då, som jag tolkade det, även den delen typ slappna av. Det tipset har jag aldrig hört från en gynekolog förr! Hon kunde direkt säga att jag var spänd och att jag nog skulle må bra av att möta en sjukgymnast. Och här kommer det(!!!)- fick en remiss att träffa Johanna Sjögren på urologmottagningen på skånes universitetssjukhus i Malmö. Hon lärde mig jättemycket om bäckenbottenmuskelaturen (rekommenderade inte den där biofeedbackstaven som jag hade jagat efter) och hur jag skulle göra för att slappna av – intensivknip. Hon identifierade vilka delar av min bäckenbotten som var spända och som jag skulle intensivknipa med för att få dem att slappna av.

  Helt utan att överdriva, jag fick bita mig i läppen för att inte börja gråta när jag var på väg därifrån, så överväldigad blev jag av det plötsliga hoppet ifrån smärtan.

  Så, tror jag har ont för att jag är spänd. Kan ha sex nu utan att det gör ont och de gånger som det gör ont kan jag verkligen skylla på att jag varit spänd och inte intensivknipit innan. Kan få ont i slemhinnorna också nu efteråt, antar att mina slemhinnor tagit stryk under den här tiden, men tror att de kommer bli bättre förmodligen i och med att blodcirkulationen blir bättre när spänningarna släpper. Ska på återbesök om en tid.

  Det hela verkar fungera. Det har nu gått några månader och mitt förtroende för att jag ska bli helt bra är stort. Kan till och med använda menskoppen.

  Världen behöver fler underbara pojkvänner och fler uroterapeuter som Johanna Sjögren!!!!

 24. Sarah skriver:

  Jag blir lättad och ledsen på samma gång när jag läser allting här. Jag har också som tur är världens finaste och mest omtänksamma sambo. Jag vet allvarligt talat inte vad jag gjort utan honom. Han har full förståelse för mina problem och lider med mig. Vi kan som tur är ha oralsex och ha det riktigt bra så vårt sexliv står inte stilla. Men jag har alldeles garanterat vestibulit eller något i den stilen. Jag får fruktansvärt ont vid samlag och de verkar inte spela någon roll hur upphetsad jag är. Jag blir så jäkla ledsen och förtvivlad när jag tänker på de. Kommer jag ha det såhär hela mitt liv? Ska det vara såhär?? Har varit hos sjukt många gynekologer men ingen ser nånting. Konstigt när det gör så jäääävla ont tycker jag. Jag skulle behöva tips på vart man ska vända sig i göteborgsregionen?? Jag måste få hjälp med det här. Vill bara ha ett normalt fungerande sexliv me min kärlek. Otrolig tung börda att bära på som jag tänker på dagligen…

 25. Maria skriver:

  Hej jag har haft jattemkt problem med svampinfektioner och tror att jag aven nu har vestibulit. Har fatt remiss till kvinnokliniken malmo. Finns det ngn har som vill mejla? Vi kan diksutera o ge varandra rad, stod. Szafir27@hotmail.com. MVH Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *